Kovesi, pârâtă de Comisia 2009 la ministrul Tudorel Toader pentru că refuză audierea

Dora Vulcan | 15.11.2017

Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 a decis miercuri să sesizeze Ministerul Justiţiei după ce şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a refuzat pentru a patra oară să se prezinte la audieri.

Pe aceeași temă

 

 

Propunerea de sesizare a Ministerului Justiţiei a fost făcută de deputatul PSD Liviu Pleşoianu, care a acuzat-o pe Laura Codruţa Kovesi că nu respectă deciziile Curţii Constituţionale. 

 

   ”Ca ministru al Justiţiei trebuie să aibă o poziţie publică, trebuie să ia o decizie în ceea ce o priveşte pe doamna Kovesi, pentru că altminteri înseamnă că putem să închidem şi Curtea Constituţională, înseamnă că putem renunţa şi la Constituţie şi, în general, putem să plecăm cu toţii acasă şi să lăsăm anumite persoane să facă ce vor în ţara asta în mod evident deasupra legii, deşi în Constituţie scrie că nimeni nu este deasupra legii, a spus Pleşoianu, citat de Adevărul. 

 

Preşedinta comisiei de anchetă, deputatul PSD Oana Florea, i-a atras atenţia lui Liviu Pleşoianu că jurisprudenţa CCR interzice comisiilor de anchetă să propună sancţiuni pentru cei care refuză să se prezinte la audieri.

 

”Cred că atunci când este vorba despre persoane care sunt într-o funcţie publică, sunt plătite din bani publici, este normal să colaboreze cu instituţia Parlamentului. Cred că vorbim de un principiu, cred că vorbim de respectul faţă de Parlament, faţă de autoritatea Parlamentului şi vă mărturisesc că am studiat legile de funcţionare a comisiilor de anchetă din alte ţări şi lumea nu poate să conceapă cum şi de ce cineva nu ar veni şi nu ar colabora cu Parlamentul”, a mai spus Florea.

 

La rândul său, deputatul USR Stelian Ion a solicitat respingerea sesizării Ministerului Justiţiei în cazul Laura Codruţa Kovesi.

 

”Instituţia Laura Codruţa Kovesi, pentru că înţelegem că e instituţie din moment ce s-a pronunţat Curtea Constituţională la modul personal, nu poate fi adusă cu forţa, indiferent că ne place sau nu ne place. S-au depus diferite răspunsuri pe care le putem avea în vedere, colaborarea poate fi făcută şi în scris. Diferenţa dintre a aduce fizic o persoană în faţa acestei comisii şi a avea un punct de vedere scris nu este alta decât de imagine. Este o chestiune de a pune presiune şi de a umili un magistrat în sensul în care să fie adus cu forţa în faţa acestei comisii. Chiar dacă ar veni nu ar putea să declare altceva decât doreşte şi consideră că trebuie să declare. Să nu faceţi nicio sesizare pentru că mie mi se pare total nepotrivită o asemenea sesizare”, a explicat deputatul USR.

 

Propunerea formulată de Liviu Pleşoianu a fost adoptată cu majoritate de voturi, urmând ca ministrului Justiţiei să îi fie adus la cunoştinţă faptul că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a refuzat să se prezinte la audieri în comisie. Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a refuzat marţi pentru a patra oară să se prezinte în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, unde fusese chemată pentru miercuri dimineaţă, reluând explicaţia că nu deţine informaţii sau documente necesare clarificării împrejurărilor şi cauzelor în care s-au produs evenimentele supuse cercetării parlamentare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22