Kovesi: "Simţim, de un an şi jumătate, că este un asalt asupra DNA. Noi nu cedăm"

I.g. | 25.09.2017

Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, i-a oferit, luni, un interviu jurnalistului Moise Guran de la Europa FM. Kovesi a atins, printre altele, problema controlului Inspecţiei Judiciare la parchetul anticorupţie, dosarul ”Belina” și presiunile făcute asupra parchetului anticorupție.

Pe aceeași temă

 

Principalele declaraţii ale Laurei Codruţa Kovesi:


Despre Inspectia Judiciara 

 

Nu cred ca DNA este in conflict cu vreo institurie, cu Inspecţia Judiciară. Se incearca inflamarea unui conflict artificial. E o diferenta de opinie intre membrii aceleiasi echipe de control de la IJ. (...) Niciodata nu am convocat un inspector in biroul meu.
 

Este un control al Inspecţiei Judiciare la DNA care s-a făcut, s-a finalizat. Acel raport este scris de cei şase membri care au controlat DNA. Nici şefii Inspecţiei Judiciare nu au dreptul să scrie în acest raport. Ce se întâmplă în spaţiul public (atacurile venite dinspre PSD şi ALDE asupra Justiţiei) nu are nicio legătură cu ce face DNA. Dacă am gândi aşa, nu am mai face nimic. Să luăm un exempliu: de un an şi jumătate sunt atacuri asupra DNA. Atunci, noi ar trebui să stăm şi să nu facem nimic. Nu putem trăi într-o teorie a conspiraţiei. Nu întotdeauna depinde de noi ce se întâmplă într-un dosar. Poate sunt chestiuni tehnice care ţin de o expertiză, de martori. Nu întotdeauna soarta unui dosar ţine de ce lucrează procurorii. 


Despre Dosarul privind OUG 13 

 

S-a facut o sesizare impotriva noastra, s-a facut o echipa de insopectori. Acestia sunt obligati sa-ti ceara un punct de vedere. Am facut un punct de vedere de 53 de pagini in care am aratat ca s-a procedat legat, ca in situatii similare s-a procedat la fel. Am spus ca este imposibil sa retii in sarcina unui procuror faptul ca va fi data o decizie a Curtii Constitutionala cand CCR s-a pronuntat, DNA inchisese dosarul si il declinase la Parcehtul General.
 

Despre cazul Focica 

 

Este o discutie cu doi presupusi inspectori, presupusa inregistrare ar fi fost facuta in luna iulie si despre ea se vorbeste in septembrie. De ce nu s-au luat masuri timp de trei de zile? Daca unul dintre inspectori s-a plans insoectorului sef de presiuni, a doua zi trebuia sa fiu investigata pentru presiuni. Niciodata nu am convocat un inspector in biroul meu, am avut discutii in cadru institutional. A doua zi dupa aparitia inregistrarii am sesizat CSM. Nu s-a pronuntat numele meu in inregistrare.
 

Despre Lucian Netejoru, şeful Inspecţiei Judiciare 

 

Seful Inspectiei Judiciare a facut parte din masonerie, trebuia sa spuna acest lucru in declaratia de interes. Nu a mentionat acest lucru intr-un an. S-a facut investigatie, a fost inchisa pentru ca fapta s-a prescris. Este vorba de inspectorul sef Netejoru. Am primit o plangere penala la sfarsitul lunii februarie. Am facut verificarile necesare si la loja masonica, cand am avut toate datele necesare am dat solutie de clasare.


Despre audiera lui Victor Ponta la DNA



Domnul Ponta a fost audiat in doua dosare, nu intr-un singur dosar. Simtim de un an jumatate ca este un asalt pe justitie. Mai nou se trimit mailuri false. Se fac sesizari false la IJ. Cineva a semnat o sesizare falsa impotriva mea, la verificari s-a vazut ca semnatura era falsa si ca procurorul respectiv nu a facut vreo sesizare. Nu ne lasam hartuiti. 

 

Ni s-au prezentat niste concluzii preliminare, nu avem motive sa ne ingrijoram. Avem peste 10.000 de dosare cu putin peste 100 de procurori, nu poti sa gestionezi 70-80 de dosare o data. Avem o problema cu politistii de la carora le expira mandatul, am rugat-o pe Dna ministru, sper ca va gasi o solutie. Nu cred ca sta ministerul de interne in cinci politisti. 

 

Cate sesizari mai trimite SRI la DNA

 

Sunt sesizari, dar mult mai putine decat erau in anii anteriori. Nu primim sesizarti de la serviciul de informatii al ministerului de interne. 

 

Despre dosarul Belina

 

”Dosarul Belina nu este din 2014. A fost deschis în mai 2017. Noi ne putem sesiza din presă în momentul în care sunt detalii că s-a comis o faptă penală. Noi nu urmărim HG, nu e treaba noastră. În momentul în care au apărut informații că s-au comis fapte de competența DNA, ne-am sesizat din oficiu. Iar aceste informații au apărut în luna mai.”

 

Despre cum sabotează Guvernul activitatea DNA

 

O parte dintre polițiștii judiciari care lucrează alături de DNA vor pleca din instituție, dar am făcut cerere la MAI să ne detașeze cinci polițiști. Avem solicitări din luna iunie, din luna iulie, dar nu ni s-a răspuns nici până azi. Am avut o discuție cu doamna ministru de Interne, iar dumneaei mi-a explicat că au o situație mai dificilă pentru că se confruntă cu un val de pensionări. Sigur, replica mea a fost că cei cinci oameni care ar fi trebuit să lucreze cu procurorii DNA nu influențează în mod decisiv activitatea Ministerului de Interne. Avem reveniri la Ministerul Justiției și am făcut solicitare pentru a ne fi detașați oameni. Nu ni s-a dat curs acestei solicitări”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la Europa FM.

 

Despre presiunile asupra DNA:

 

Simțim, de un an și jumătate, că este un asalt asupra DNA. Noi nu ne lăsăm intimidaţi. Tensiune există, dar noi nu cedăm. Câtă vreme vom avea corupţie în România, tensiunile nu se vor termina. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22