Krichbaum: Romania indeplineste criteriile pentru Schengen, dar coruptia ramane o problema

Tudor Despina | 30.10.2015

Romania indeplineste criteriile tehnice de aderare la spatiul Schengen, a spus vineri seful Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum.

Pe aceeași temă

 

Totusi, subliniaza oficialul german, coruptia reprezinta o problema in conditiile in care “pot exista graniceri care accepta foloase”.

 

"In principiu, pozitia Romaniei pe aceasta tema nu e una gresita. S-a spus ca atat timp cat criteriile tehnice sunt indeplinite, ar trebui sa i se permita aderarea si de ceva vreme Romania indeplineste aceste criterii tehnice de aderare la Schengen.

 

Insa (...) ce folos are o frontiera bine securizata din punct de vedere tehnic, ireprosabila, daca pot exista graniceri care, in schimbul unor foloase, unor sume de bani, lasa sa treaca autocare cu refugiati?", a spus oficialul german, intr-o conferinta de presa la Bucuresti, potrivit Hot News.

 

Krichbaum a adaugat ca la Comisia Europeana trebuie sa se puna intrebarea referitoare la eficienta luptei impotriva coruptiei, inainte sa se inceapa procesul de aderare la spatiul Schengen.

 

In plus, oficialul german a vorbit despre o repartizare echitabila a sarcinilor statelor membre ale UE in criza migrantilor, subliniind ca nu se pot face concesii pe tema aderarii la spatiul Schengen in functie de cotele de refugiati acceptate de o tara.

 

Este stiut deja faptul ca Franta a fost cea mai vehementa voce impotriva introducerii pe agenda Consiliului JAI a aderarii Romaniei la spatiul Schengen. In context, Bucurestiul nu a insistat si a acceptat amanarea discutiilor, un eventual vor negativ insemnand reluarea intregii proceduri de aderare.

 

Krichbaum a criticat Parlamentul de la Bucuresti pentru faptul ca “franeaza” o reforma in privinta confiscarilor extinse.

 

"DNA-ul isi doreste, de pilda, o reforma (referitor la confiscarile extinse, n.r.). Constatam ca daca cineva franeaza acest demers, o face Parlamentul. In Germania, in cazul confiscarilor extinse, lucrurile stau foarte limpede, aceasta masura este inscrisa deja in sentinta finala, procedandu-se imediat la executarea sa. Cred ca este nevoie si in Romania de o procedura urgentata. Acest subiect se va gasi si in urmatorul raport MCV", a mai spus neamtul.

 

El a subliniat ca in momentul de fata se recupereaza doar 10% din prejudiciu si ca lucrurile merg "intr-o maniera greoaie".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22