Pe aceeași temă
Kuzmin consideră "o problema minora" ceea ce a făcut guvernul Grindeanu și spune că și in Rusia Putin a dezincriminat mai multe fapte penale. El e de părere că românii ar trebui "sa aiba maturitatea" sa treaca peste acest moment.
"Sper ca societatea romaneasca va fi suficient de matura sa iasa din impasul creat de aceasta problema minora de a declara sau nu o amnistie. In tara noastra au fost doua momente cand presedintele Putin a dezincriminat cateva fapte penale cu caracter minor. Au fost mai mult infractiuni cu caracter economic. Sper ca aceste discutii publice sa nu impiedice guvernul sa continue relatiile si proiectele economice", a declarat ambasadorul rus, intr-un interviu pentru Adevarul.ro.
Ambasadorul rus: fostul guvern nu făcea nimic
"Primele cinci luni de cand am sosit aici le-am dedicat asteptarii rezultatelor alegerilor, care ar fi trebuit sa aduca un guvern cu mai multa stabilitate. Nu e doar impresia mea cand spun ca multi dintre colegii mei din corpul diplomatic sustineau acelasi lucru ca si mine: fostul guvern nu facea nimic. Nu neaparat din rea-vointa, dar pentru ca avea un mandat limitat. Era aproape imposibil sa mentinem contacte si sa avansam pe orice palier de cooperare", a mai declarat oficialul trimis de Moscova.
El spune că urmează să se vadă cu membri ai noului guvern dar că acum ”sunt ocupati cu bugetul, dar avem cateva intalniri aranjate pentru viitorul apropiat.”
Interviul cu Kuzmin a fost publicat de Adevarul chiar in ziua in care un oficial de rang inalt al Ministerului de Externe de la Moscova a spus că România este o amenințare la adresa Rusiei, ca avanpost al NATO.
Alexander Botsan-Harcenko, un oficial din ministerul rus de Externe, a declarat recent ca Rusia considera Romania o amenintare la adresa securitatii sale din cauza scutului antiracheta aflat pe teritoriul sau.
Rusia vede Romania ca un avanpost NATO si ca o amenintare, din cauza faptului ca gazduieste elemente ale scutului american anti-racheta, a anuntat agentia Interfax, citata de Reuters.
Alte elemente ale acestui scut sunt gazduite de Polonia. SUA a afirmat in permanenta ca scutul din Romania e construit pentru a contracara amenintarile care vin din partea Iranului, nefiind o amenintare la adresa Rusiei.
"Pozitia Romaniei si cea a liderilor sai, care si-au transformat tara intr-un avanpost, este o ameninţare clară pentru noi", a declarat Kharchenko.
"Toate aceste decizii sunt in primul rand luate contra Rusiei", a mai spus acesta, acuzand "retorica anti-ruseasca a autoritatilor de la Bucuresti."
Reactia Moscovei vine dupa ce NATO a desfasurat mii de soldati si artilerie grea in Polonia, tarile baltice si sud-estul Europei.
NATO si SUA afirma ca rolul acestor miscari este sa asigure securitatea tarilor europene, dupa ce Rusia a anexat peninsula Crimeea in 2014.