La Alba Iulia, USR-PLUS dorește o majoritate cu PSD în Consiliul Local, primarul ales fiind ex-PNL

Laurentiu Gheorghe | 26.10.2020

Gabriel Pleșa, primarul ales din partea USR-PLUS (dar fost PNL) anunță că este aproape de formarea unei majorități în Consiliul Local cu ajutorul consilierilor PSD, discuțiile cu PNL fiind în colaps.

Pe aceeași temă

Negocierile dintre USR-PLUS și PNL s-au blocat și la Alba Iulia, după ce la Timișoara discuțiile pentru o alianță a partidelor de dreapta au intrat în impas. USR-PLUS Alba Iulia anunță, într-un comunicat de presă, că sunt aproape de formarea unei majorități cu PSD. Motivul pentru care discuțiile s-au blocat ar fi împărțirea funcțiilor.

„Alianţa USR- PLUS anunţă că discuţiile pentru formarea unei majorităţi în Consiliul Local Alba Iulia care să permită alegerea viceprimarilor şi susţinerea proiectelor importante pentru oraş nu s-au încheiat. În acelaşi timp, discuţiile cu Partidul Naţional Liberal au ajuns într-un impas în condiţiile în care PNL Alba insistă pentru obţinerea ambelor posturi de viceprimar. (...) PNL doreşte ambii viceprimari, a acceptat parţial proiectele din „Angajamentul pentru Alba Iulia” şi nu a acceptat realizarea unui audit intern în Primărie. PSD doreşte un viceprimar, acceptă auditul intern şi „Angajamentul pentru Alba Iulia”, se arată în comunicatul de presă.

Surse politice susțin că dincolo de numirile politice în viitoare administrație, ar exista și alte motive pentru care negocierile cu PNL sunt dificile. De vină ar fi orgoliile celor care au candidat. Primarul ales al municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a candidat din partea USR-PLUS după ce plecat din PNL nemulțumit că fostul primar Mircea Hava l-a preferat pe un alt apropiat al său, Paul Voicu, să candideze din partea PNL. Acum, cei din USR-PLUS le cer liberalilor să blocheze orice numire a lui Paul Voicu pentru a merge mai departe cu negocierile.

„Discuţiile cu Partidul Naţional Liberal au avut loc în mai multe runde, însă s-au blocat deoarece conducerea organizaţiei nu au acceptat solicitările USR-PLUS: un viceprimar din partea ambelor formaţiuni, susţinerea „Angajamentului pentru Alba Iulia", realizarea unui audit al activităţii Primăriei Alba Iulia şi retragerea din Consiliul Local a celor care au făcut parte din vechea conducerea administrativă. În schimb, PNL, prin vocea preşedintelui organizaţiei judeţene Mircea Hava, a cerut ca ambii viceprimari, fără să anunţe şi numele persoanelor din PNL propuse pentru aceste funcţii.

Discuţiile cu PSD s-au derulat pe baza aceloraşi principii, însă organizaţia a acceptat ca, în schimbul susţinerii unui viceprimar, să accepte „Angajamentul pentru Alba Iulia" şi realizarea unui audit intern. Propunerea USR-PLUS pentru Partidul Social Democrat a fost să susţină crearea unei majorităţi locale, însă să nu participe la guvernarea locală, respectiv să nu îşi propună un viceprimar”, precizează alianța în comunicatul de presă.

După blocarea negocierilor, decizia constituirii unei noi majorități în Consiliul Local a fost amânată.

„Având în vedere faptul că în ultima perioadă, PNL şi PSD s-au angajat în Alba într-un proces de reformare internă, am decis amânarea formării unei majorităţi în Consiliul Local Alba Iulia aşteptând ca noii reprezentanţi ai celor două organizaţii locale să analizeze încă o dată propunerile USR-PLUS. (...) De asemenea, USR-PLUS nu va accepta în conducerea administrativă oamenii din vechea conducere a primăriei şi cere inclusiv retragerea acestora din Consiliul Local pentru situaţia în care au adus Alba Iulia”, se mai arată în comunicatul USR-PLUS.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22