Pe aceeași temă
Alegătorii care doresc să voteze nu vor mai prezenta actul de identitate membrilor secțiilor de votare, ci operatorului unui calculator, iar sistemul va semnala dacă persoana respectivă a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, dacă și-a pierdut drepturile electorale, dacă este arondată la altă secție și dacă și-a mai exercitat dreptul la vot la același scrutin.
În baza rezultatelor generate de sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, a comunicărilor efectuate prin intermediul acestuia și a verificării actului de identitate, președintele biroului electoral al secției de votare poate opri de la votare persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării și persoana care și-a pierdut drepturile electorale.
De asemenea, poate îndruma alegătorul să voteze la secția de votare la care este arondat, în cazul în care este arondat în altă parte sau nu a fost înscris în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în străinătate și poate înscrie în lista electorală suplimentară.
Pentru implementarea acestui proiect, este nevoie ca minimum 30.000 de persoane să fie instruite pentru a fi operatori ai sistemului, AEP derulând o campanie de recrutare în acest sens.
***
La alegerile europarlamentare din mai 2014 că 4.641 de CNP-uri au depus în urne 9.310 de voturi, fiecare dintre cele 4.641 de persoane, deținătoare ale respectivelor CNP-uri, votând de cel puțin două ori.
Din totalul de 9.310 de buletine afectate de votul multiplu, 3.106 înregistrări sunt pe listele permanente și 6.204 înregistrări sunt pe listele suplimentare.
Din cele 4.641 înregistrări multiple, 2.230 se regăsesc în aceeași secție de votare, pe aceeași listă sau pe liste diferite.
Toate cazurile de vot multiplu au fost trimise Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Alte nereguli identificate de AEP:
- Au fost identificate și 2.600 de semnături identice.
- Au fost identificate 571 înregistrări având semnătura incertă, din care 498 înregistrări în listele permanente și 73 înregistrări în listele suplimentare. Dintre acestea, 135 semnături prezintă ștersături sau adăugiri peste partea inițială, 350 de semnături reprezintă posibile însemnări ale membrilor secției de votare, iar 86 depășesc parțial sau total spațiul alocat acestora în cadrul listelor.
- Au fost identificate 950 înregistrări catalogate ca având rândul anulat, dintre care 557 semnături au rândurile tăiate cu o linie sau alte însemnări, 140 semnături sunt radiate, iar în cazul a 253 semnături apar însemnări de urnă mobilă.
- În cazul a 26 înregistrări s-a constatat lipsa semnăturii.