La audierea Violetei Alexandru, lui Carmen Dan i s-a urat să ajungă lângă „idolul” Liviu Dragnea

Laurentiu Gheorghe | 19.02.2020

Audierea ministrului desemnat al Muncii, Violeta Alexandru, a fost una dintre cele mai agitate cu dispute aprinse între parlamentarii din opoziție și cei ai puterii.

Pe aceeași temă

Președintele de ședință l-a anunțat pe unul dintre parlamentarii prezenți că l-ar putea ruga să părăsească sala și a cerut pentru acesta un Distonocalm. Apostrofată în legătură cu evenimentele din 10 august 2018, fostul ministru de Interne, Carmen Dan, l-a trimis pe Florin Roman „să se caute”, acesta acuzând-o că a făcut gesturi nedemne de Parlament și făcând o paralelă între ea și Florin Iordache. După aproape trei ore de audieri, Violeta Alexandru a primit aviz negativ, relatează News.ro.

Disputele verbale ale parlamentarilor PSD şi PNL din Comisiile reunite de muncă şi egalitate de şanse au continuat pe tot parcursul audierii Violetei Alexandru, care a durat peste două ore.

Senatorul USR Florina Presadă a catalogat drept „un simulacru de dezbatere” audierea.

„Duceți totul în derizoriu şi în penibil prin atitudinea pe care o aveți. Vă rog să lăsați ministrul să-şi prezinte bilanțul chiar dacă nu vă convine”, i-a cerut deputatul Florin Roman președintelui de ședință.

În replică, președintele de ședință Adrian Solomon i-a spus: „O să vă rog frumos să părăsiți sala”, moment în care un alt parlamentar i-a spus acestuia: „Chemați jandarmii”.

Contre verbale au fost și între deputatul USR Cristian Seidler, care a întrebat despre situația privind arhivele cărților de muncă şi deputatul PSD Adrian Solomon.

Adrian Solomon nu a lăsat-o pe Violeta Alexandru să răspundă unei întrebări adresate de Seidler: „Ai vreo firmă de scanat cărți de muncă? Să-ți povestească în particuler şi să-ți dea toate datele (…) Vă învață la securitate, unde vă învață să întrerupeți în permanență? (…) Te ignor de când ai început să vorbești!”

Cristian Seidler a replicat: „Atitudinea dumneavoastră este un act de bulliyng”.

„Din nefericire în această sală nu este un sistem de conferință să-ți pot opri microfonul”, i-a răspuns președintele de ședință deputatului USR.

Dispute au fost și între deputatul PNL Florin Roman și fostul ministru de Interne Carmen Dan.

În contextul acuzațiilor celor din PSD că Guvernul PNL nu vrea să dubleze alocațiile copiilor, Carmen Dan a început să vocifereze, fără microfon, moment în care Florin Roman, liderul deputaților PNL, a intervenit: "Dacă vreți să spuneți despre 10 august, spuneți-o la microfon".

Dialogul dintre cei doi:

  • Carmen Dan: "Domnule Roman, aveți o problemă? Duceți-vă și căutați-vă!.

  • Florin Roman: Da, am o problemă, cu siguranță, când vă văd pe dumneavoastră și pe Sindile (n.r. - Ionuț Sindile, șeful Jandarmeriei Române în 10 august 2018)

  • Carmen Dan: Duceți-vă la doctor. Să va fi rușine!

  • Florin Roman: Dumneavostră să vă fie rușine! Să vă văd acolo lângă idolul dumneavoastră, Dragnea, la pușcărie. Sunteți singurul ministru care a dat ordin să fie bătuți românii.

  • Adrian Solomon (PSD) : Vă rog un pahar de apă pentru domnul lider sau un Distonocalm sau ceva mai tare, că nu cred că e bun Distonocalmul.

Conflictul între cei doi a reizbucnit la scurt timp, după ce Roman s-a plâns că fostul ministru Carmen Dan i-a făcut un semn ducând mâna la cap, vrând să sugereze că ar avea o boală mintală. Carmen Dan a început din nou să vocifereze, fără microfon, iar Florin Roman a continuat: „Senatorul Carmen Dan așa face în Parlamentul României. Doamna Carmen Dan, tot lângă idolul dvs. o să ajungeți. (..) Nu sunteți la Videle, doamnă”.

Violeta Alexandru a spus că după venirea sa în instituție a constatat că problemele ministerului Muncii „nu au fost cunoscute public, pentru că au fost ascunse”, susținând că este „primul ministru al Muncii care scoate la iveală niște probleme de sistem”.

„Chiar dacă dumneavoastră m-ați jignit în plenul Parlamentului spunând că mă ocup cu decorațiuni interioare, să știți că pe mine m-a durut să văd pensionari care stăteau cu spatele aplecat la un ghișeu mic, umiliți de funcționarii de pe partea cealaltă care stăteau confortabil pe scaun (…) Toți care se feresc pentru că nu au intrat în sistemul public pe criterii de competență și de meritocrație în mod evident se opun măsurilor pe care le iau”, a afirmat ministrul desemnat.

Ea a acuzat că la Inspecția Muncii se fac zeci de controale la câte o firmă, fără a explica de ce, și a susținut că sunt disfuncționalități în mai multe instituții din subordinea ministerului.

„Sunt singura care are curajul să pună lucrurile pe masă și să vă arate ce ați acoperit în acești ani”, a spus ministrul propus al Muncii.

Președintele de ședință, Adrian Solomon (PSD), a ironizat-o şi a criticat-o pe Violeta Alexandru.

„E interesant că vorbiți la viitor cu toate că știți că partidul din care faceți parte a spus că nu va vota guvernul. Deci viitorul va fi un pic incert, haideți să ne axăm pe ce ați făcut. Una a fost amânarea alocațiilor… extraordinar. (…) O să încerc să nu mă pierd cu firea, cum nu s-a pierdut nici doamna cu ligheanul în fața Primăriei. (…) Ați reușit după trei luni de zile să pricepeți care-i treaba cu pensia minimă ca să nu-i mai aduceți pe oameni într-o confuzie permanentizată?”, i-a spus Adrian Solomon.

„Un om care spune aberații și i se spun în față lucrurile astea nu este jignit. Este pus în fața faptului”, a mai spus Solomon, atunci când ministrul i-a atras atenția că o jignește.

„Am auzit monologul dumneavoastră solomonian de care recunosc că îmi era dor,” i-a replicat Florin Roman.

Un subiect discutat a fost violența în familie și modul în care Ministerul Muncii și Protecției Sociale s-a implicat pentru protejarea femeilor care obțin ordine de protecție.

„Mai bine să nu scriem programul de guvernare şi să facem, ceea ce se şi întâmplă, decât să scriem şi să nu facem nimic, am mai avut experiența unui program de guvernare superb grafic şi nu s-a făcut nimic. (…) Vă asigur că indiferent de ceea ce este sau nu este, important este să facem treabă, vrem să facem în teren ca lucrurile să funcționeze suficient”, a spus Alexandru, menționând că a cerut date privind funcționarea centrelor pentru victimele violenței domestice şi că este în derulare o campanie de conştientizare privind violența domestică.

Ministrul desemnat al Muncii a fost de asemenea întrebat care au fost argumentele care au stat la baza deciziei de a îngheța cuantumul pensiei minime, spunând că prioritatea este de a găsit o justă măsură pentru oamenii care au muncit cât mai mult şi pentru care pensia este insuficientă şi afirmând că nu este normal să existe o diferență foarte mică între pensiile celor care au muncit zeci de ani, dar pe salarii mici şi pensiile celor care au muncit „poate câteva luni în viață”.

„Datoria mea ca om care încurajează munca, ca om care vrea să fie corect cu cei care s-au dus la serviciu în fiecare zi este să pun o prioritate pe aceste categorii şi să mă îngrijesc ca între cei care au muncit toată viața şi cei care au muncit câțiva ani să existe totuşi diferență. (…) Noi trebuie să apreciem munca în primul rând, în această țară”, a explicat ministrul desemnat al Muncii.

De asemenea, întrebată dacă are o listă cu firme sau ONG-uri care ar putea prelua activitatea Agențiilor Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Violeta Alexandru a spus: „Nu lucrez nici cu liste, nici cu telefoane pentru a influența în stânga şi în dreapta”.

Ea a spus că este posibil ca o externalizare a serviciilor acordate şomerilor să fie mai ieftină, având în vedere că sunt mii de angajați care lucrează la ANOFM şi la structurile județene ale acesteia.

Ministrul desemnat le-a spus parlamentarilor că „e uşor să creşti din pix” veniturile, iar ținta PNL nu este aceea de a avea mulți oameni angajați pe salariul minim, ci ca angajații să avanseze profesional.

După aproape trei ore de audieri, Violeta Alexandru a primit aviz negativ, cu 35 de voturi „împotrivă” şi 13 voturi „pentru”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22