La Convenția Pro România, Marcel Ciolacu a făcut un apel pentru reunificarea PSD: Hai, veniți acasă!

Laurentiu Gheorghe | 16.02.2020

Marcel Ciolacu și Gabriela Firea au lansat un apel către Pro România pentru a se reintegra în PSD. Au mai fost prezenți liderul ALDE, Călin Tăriceanu, Mircea Diaconu și secretarul DEMOS.

Pe aceeași temă

Președintele interimar al PSD, a sosit la Convenția Anuală a Pro România care s-a desfășurat la Palatul Parlamentului la o oră după începerea lucrărilor și s-a așezat alături de Gabriela Firea. Primul dintre invitați care a luat cuvântul Mircea Diaconu, fostul candidat al alianției Pro România – ALDE la președinție care s-a referit la nevoia de regenerare a pădurilor. I-a urmat Călin Popescu Tăriceanu care a vorbit despre pericolul „hegemoniei partidelor mari” și pericolul pentru partidele mici după „blatul pe față dintre PSD și PNL.

Gabriela Firea, candidatul PSD la primăria Capitalei, l-a lăudat pe Victor Ponta, pe care l-a numit „cel mai bun premier al României” și i-a sugerat să participe la o alianță care să o susțină în cursa electorală. Firea s-a referit de asemenea la posibilitatea de a fi exclusă din PSD pentru că și-a exprimat susținerea pentru fostul premier și a propus o alianță cu Pro România.

Sosirea lui Marcel Ciolacu a fost subliniată de Victor Ponta care s-a arătat surprins de prezența acestuia, spunând că era „să leșine” când l-a văzut pe liderul interimar al PSD.

La rândul lui Marcel Ciolacu s-a întrecut cu invitațiile către Pro România de a se reveni la partidul-mamă: „Mi-amintesc de copilărie când mama ne spunea: Hai, treceți odată acasă”. El a ținut să sublinieze ruperea PSD de perioada Dragnea: „Au trecut vremurile când nici nu puteai să vorbești în PSD, că erai considerat trădător”.

„Știu că sunt mulți colegi care nu vor o alianță cu Pro România, știu că și dintre dvs sunt unii care nu vor alianță cu PSD. Vă respect opinia și nu o pun înaintea unor ambiții ale mele și ale lui Ponta, dar nu ați vrea să îi întrebăm și pe români ce vor?” , a întrebat retoric Ciolacu, anticipând o împăcare istorică cu aripa Victor Ponta din PSD. Și el a ținut să-l laude pe Victor Ponta, căruia i-a spus că „a fost un premier bun”.

Mircea Diaconu a declarat că alegerile trebuiau văzute ca un ”echilibrul al polemicii politice”: „Din nefericire, doar trei partide au înțeles acest lucru deocamdată. Dacă marile partide ar înțelege acest lucru, ar exista mai puține războaie”.

El a mai vorbit despre salvarea pădurilor românești: „Ceea ce propun societății în acest fel, pacifist, este un efort de regenerare a pădurilor, înseamnă problema deschisă de înaintașii noștri între cele două războaie apropos de deșertificare României. De-atunci sunt planuri făcute, proiecte de tratament, trebuie să facem acest efort la nivel național”.

”Trebuie să exploatăm acest subiect, cu tot ce înseamnă el. Omul nu poate fi scos din munți, păduri, sunt oameni care locuiesc acolo (…) România intră în infrigement, iată presiunea deja existentă”, a mai spus Diaconu.

Următorul vorbitor a fost Călin Popescu Tăriceanu care și-a început discursul cu „dragă Victore” și a ținut să adauge că „atunci când au mers împreună, le-a mers cel mai bine”.

Însă Tăriceanu a anunțat că ALDE va merge singur în alegerile locale, deși nu exclude alianțe locale cu alte formațiuni politice pentru susținerea unor candidați comuni:

„Aşa cum anunţat în repetate rânduri, ALDE şi-a propus să meargă la alegeri singur şi la alegerile locale şi la alegerile parlamentare. Acest lucru sigur că nu exclude posibilitatea unor înţelegeri în plan local care, în unele judeţe, ar putea să aibă loc. Şi sigur că e spre interesul cetăţenilor ca să existe un echilibru pe scena politică şi să nu rămână scena politică la discreţia a două partide mari care vor să monopolizeze politica. Cred că este nevoie de mai multă democraţie, de mai multă reprezentativitate în acest sens, şi sigur că noi suntem dispuşi să facem eforturile necesare”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, care a participat la Convenţia anuală a Pro România.

Liderul ALDE nu a pierdut ocazia de a vorbi despre „hegemonia partidelor mari” și care vor să elimine de pe scena politică partidele mai mici:

„După ce am asistat la blatul vizibil dintre cele două mari partide la prezidențiale, am văzut șarada cu alegerea primarilor în două tururi. Au sacrificat alegerea în două tururi pentru a impune anticipatele, un nou blat între cele două partide mari. Nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. A venit și ordonanța care legitimează turismul electoral și care reduce șansele noastre de a avea reprezentanți în comisiile electorale”, a subliniat Tăriceanu care s-a arătat dispus la o alianță cu Victor Ponta.

Următoarea a fost vedeta zilei, Gabriela Firea, care pe lângă un nou mandat la conducerea Primăriei Capitalei vizează și o funcție în fruntea PSD. Ponta i-a întors complimentele, exprimându-și încrederea că este o șansă de a schimba și reforma administrația Bucureștiului: „Gabi știe cel mai bine că, din cauza geloziei lui Liviu Dragnea de a nu-i lua fața, au ratat o mare șansă”, a spus Victor Ponta menționând că „nu este mulțumit ca bucureștean” pentru cum arată capitala.

Gabriela Firea și-a început discursul spunând că speră să nu fie dată afară din partid, ca pe vremuri, atunci când dacă îndrăzneai să spui ce gândești „erai chemat la o ședință, după roluri și scenarii bine stabilite”. Victor Ponta a continuat, râzând: „Ți-ar conveni să te dea afară din PSD, că mai câștigi niște voturi”. Firea și-a început discursul adresându-i-se lui Ponta cu sintagma „colegul nostru Victor”:

Gabriela firea a ținut să redefinească noțiunea de „adevărata trădare” după exemplul clasic din „O scrisoare pierdută” a lui Caragiale: „Adevărata trădare este cea față de oameni, când uiți cine te-a trimis la primărie, în Guvern, în Parlament”, justificând acțiunea lui Victor Ponta care și-a făcut partid cu demisionari din PSD.

„Îi mulțumesc lui Victor Ponta pentru faptul că are viziune, așa cum acum câțiva ani a întins o mână bucureștenilor și ne-a susținut, sunt convinsă că și acum va înțelege că doar noi vom reuși să modernizăm Bucureștiul. București are nevoie să mergem împreună, pe același drum”, a spus Firea, care se arată dispusă la orice alianță care-i consolidează candidatura la Primărie.

Victor Ponta a spus, după plecarea primarului Capitalei de pe scenă, că se va lăsa inspirat de mesajul ei, povestind că și-a exprimat sprijinul pentru medicul Craina în bătălia pentru Primăria Timișoara: ”Acolo m-am întâlnit cu colegii de la PSD care mi-au spus că nu e bun medicul Craina, așa că mi-am dat seama că e foarte bun. Apoi, colegii din PSD mi-au spus că e foarte bun și îl vor susține și ei. Așa că sunt multe locuri unde putem pierde separat sau putem câștiga împreună”, a mai declarat Victor Ponta.

Al patrulea invitat a fost Claudiu Crăciun, secretarul general al DEMOS - un mic partid socialist, care a condus manifestații împotriva lui Victor Ponta pe vremea când acesta era premier: „Am făcut parte din niște manifestații împotriva premierului Ponta pentru că sarcina noastră principală este să menținem puterea sub control”, și-a început Claudiu Crăciun discursul.

Acesta a atacat vehement partidele și doctrina de dreapta, spunând că acestea vor să ne lase „în voia pieței libere și a sistemului privat”: „Milioane de oameni suferă dacă se privatizează sănătatea, dacă se demantelează sistemul public de pensii. Statul social este cel care ne protejează pe toți”, a fost una dintre remarcile liderului DEMOS.

DEMOS este unul dintre partidele care nu au reușit să strângă numărul de semnături necesare pentru a candida la alegerile din europarlamentare și prezidențiale.

La Convenția Pro România au mai răspuns prezent Alex Coita, fost consilier onorific al Viorică Dăncilă, care a înființat un nou partid împreună cu Ilan Laufer în care au intrat recent Mircea Cosea și Petre Roman, precum și președintele partidului înființat de Dan Voiculescu, Daniel Ionașcu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22