Lăcusta călătoare, autorizată de Comisia Europeană ca aliment sau condiment plin de proteine

Laurentiu Gheorghe | 12.11.2021

Comisia Europeană a autorizat consumul de lăcuste (Locusta migratoria) ca aliment sub formă congelată, uscată sau pudră, sub formă de gustare sau condiment în produse alimentare.

Pe aceeași temă

Este a doua insectă autorizată pentru consumul uman după ce în luna mai a autorizat viermele galben uscat ca aliment sau ingredient în produse alimentare comercializate în Uniunea Europeană.

Conform Comisiei Europene, această autorizație vine în urma unei evaluări științifice riguroase făcute de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a concluzionat că lăcusta migratoare este sigură pentru utilizările prezentate de societatea solicitantă.

Produsele care vor conține acest aliment nou vor fi etichetate pentru a informa consumatorii cu privire la potențialele reacții alergice.

Această autorizare din partea Comisiei este rezultatul unui vot pozitiv, în luna septembrie, din partea statelor membre în care a fost depusă cererea.

Potrivit CE, în diverse studii, Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a identificat insectele ca fiind o sursă de hrană foarte nutritivă și sănătoasă, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale. Insectele, care sunt consumate zilnic de milioane de oameni de pe planetă, au fost identificate în cadrul strategiei „De la fermă la consumator” ca sursă alternativă de proteine care ar putea facilita trecerea la un sistem alimentar mai durabil.

Lacusta calatoare, Locusta migratoria este o specie raspandita in Europa, Africa Centrala, insula Madagascar, Asia Centrala si Sud-Estica, Australia. In Romania este localizata in stufarisul Deltei Dunarii, lunca Prutului si in Baia Mare.

Este o specie polifaga, care prefera ca plante cerealele, trestia, sfecla, trifoiul, floarea-soarelui, gramineele etc. Ataca partile aeriene ale plantelor, in perioada invaziilor pot distruge culturile, lasand intacte numai tulpinile mai groase si tari. Pagubele cele mai mari sunt produse in zonele cu trestie si porumb.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22