Lagea Salarizării: Se întețesc protestele spontane ale angajaților din sistemul sanitar

Redactia | 12.04.2018

Protestele angajaților din sistemul de sănătate se înmulțesc în ciuda promisiunilor Guvernului de majorare a salariilor. A venit rândul angajaților Institutului C.C. Iliescu de la Spitalul Fundeni să protesteze împotriva plafonării sporilor, precum și a celor de la SJU Tulcea.

Pe aceeași temă

 

 

Astăzi, câteva zeci de angajați ai Institutului pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu din cadrul Spitalului Fundeni din capitală au protestat spontan în curtea unității medicale, relatează News.ro. Ei sunt nemulţumiţi de regulamentul de sporuri aprobat de Guvern săptămâna trecută.

 

De aproximativ două săptămâni, zeci de salariați ai Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, precum și colegii lor din Iași și-au manifestat nemulțumirea același mod.

 

Angajații din sistemul de sănătate sunt foarte nervoși pentru că pe 15 aprilie se vor primi primele salarii după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. Atât medicii cât și asistenții, precum și alte categorii de personal medical se tem ca veniturile lor să nu scadă.

 

Și la Spitalul Județean de Urgență din Tulcea, angajații au ieșit în fața unității medicale pentru a-și arăta nemulțumirile față de prevederile legislative în urma cărora le-au fost reduse sporurile.

 

Protestatarii s-au adunat în curtea SJU începând cu ora 8,00, au fluierat şi au prezentat afişe cu mesaje precum „Sănătatea valorează mai mult de 30%”.

 

„Nu s-a umblat la salariu, dar sporul face parte din salariu. Nu este posibil să mergi acasă cu 1.400 de lei, în condiţiile în care ai trei copii, ai chirie, rate şi utilităţi de plătit”, a declarat presei preşedintele Sindicatului lucrătorilor TESA din cadrul SJU, Ştefan Popescu.

 

Unii angajaţi sunt nemulţumiţi din cauză că salariul a scăzut cu 700 de lei, ca urmare a sporurilor reduse, şi au susţinut că discrepanţa dintre lefurile angajaţilor este foarte mare. „La asistenţa medicală contribuie toată lumea, de la cel de la coada măturii până la cel din vârful acului', a precizat Popescu.

 

Guvernul a aprobat în urmă cu o săptămână regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge şi până la 85%.

 

Măsura este contestată de către sindicaliştii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA) şi de asistenţă socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu şi că singurul argument invocat de guvernanţi pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare.

 

Sindicaliştii au anunţat că în 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi cel puţin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urma greva generală.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22