L’Alternative. Roumanie. Crise et répression /România, criză și represiune

Magda Carneci | 03.06.2024

Sub titlul său original, a fost republicat de curând – în ediție anastatică franco-română - dosarul din 1983 al revistei L’Alternative din Paris dedicat României comuniste de atunci.

Pe aceeași temă

O revistă „pentru drepturile și libertățile democratice în Europa de Est”, cum se subintitula, L’Alternative a fost un organ de presă combativ al intelectualilor est-europeni exilați la Paris, pentru a furniza informații la zi și a menține în alertă opinia publică occidentală asupra fenomenelor socio-politice aberante din „lagărul est-comunist”.

Dosarul dedicat României din perioada 1977 – 1983, văzut prin prisma timpului care a trecut, este extrem de interesant. El conține: documente și scrisori legate de mișcarea Goma și cei implicați în ea (Ion Vianu și Ion Negoițescu de pildă); repere pentru opoziția muncitorească din 1978-1980 și pentru un sindicalism liber, cu documente despre SLOMR – Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din România și despre Vasile Paraschiv; represiunea psihiatrică împotriva opozanților (de Ion Vianu) și persecuția împreună cu rezistența religioasă în România de atunci, cu figuri-cheie ca părintele Calciu-Dumitreasa (de Sanda Stolojan); problema dificultăților emigrării din țară în Occident; situația minorităților naționale din România (de Mihnea Berindei, unde apare și mărturia sociologului rom Nicolae Gheorghe sub pseudonimul Alexandru Danciu despre agresiunea asupra jurnalistului Bernard Poulet); atitudinea intelectualilor și literatura epocii (Monica Lovinescu, Ion Negoițescu); o comparație grăitoare între România și Polonia (de Mihnea Berindei); cultul personalității (cu citate din poezii encomiastice și cu liste de epitete rizibile acordate în epocă lui N.Ceaușescu); o serie de scrisori venite de la țărani și muncitori din România și adresate nu numai lumii vestice ci și conaționalilor români, citite la Radio Europa Liberă sau primite la redacție; și nu în ultimul rând caricaturile politice semnate de Mihai Stănescu și sosite clandestin din România.

Coordonat de istoricul Mihnea Berindei și de Anne Colas (pseudonimul lui Anne Planche, secretar general de redacție), dosarul rămâne remarcabil prin documentarea serioasă, prin structura rațională clară a cuprinsului, prin calitatea comentariilor. Alcătuit cu minuțiozitate și uneori cu prețul pericolului ( multe date au fost culese la fața locului), dosarul din L’Alternative impresionează și revigorează memoria noastră recentă, făcând mai clare unele aberații post-comuniste (haosul economic al tranziției, anomia socială, clasa politică de slabă calitate, emigrația în masă etc.) și rămânând valabil ca sursă istorică chiar și în prezent.

Republicată la 40 de ani de la apariție, tradusă în întregime în românește, apariția acestei publicații este meritul Institutului de Investigare a Crimelor Comuniste și Memoria Exilului Românesc prin Adrian Niculescu, care semnează și prefața, și prin Liliana Corobca, coordonator de proiect, dar și meritul editurii Ratio et Revelation din Oradea, prin Raluca Lazarovici Vereș care semnează și traducerea alături de Florina Dometi.

Această publicație remarcabilă, veritabilă radiografie a României „din vremea ciumei comuniste” a fost lansată pe 28 mai la Biblioteca Academiei Române, în prezența unui public motivat. La lansare (pusă sub egida acad. Ioan-Aurel Pop) au luat cuvântul Radu Filipescu (cu o mărturie emoționantă), Gabriel Andreescu, Dinu Zamfirescu, Magda Cârneci și Raluca Lazarovici Vereș (plus un mesaj al lui Ion Vianu, ultimul supraviețuitor al contributorilor din revistă). După intervențiile pasionate din sală (printre care cea a lui Petre Roman și alții), istoricul Adrian Niculescu, prefațatorul publicației (dedicate de el memoriei lui Mihnea Berindei, sufletul exilului românesc) și moderator al lansării, observa că a fost poate prima dată când membri ai opoziției și disidenței anti-comuniste și ai fostului exil s-au exprimat sub cupola Academiei Române.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22