Pe aceeași temă
Platforma "Respect" solicita clasei politice sa opreasca organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei, pentru "a preveni riscul alunecarii nedemocratice si al divizarii societatii romanesti".
Presedintele de onoare al Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, spune ca pana marti seara in aceasta platforma s-au inscris 100 de organizatii nenguvernamentale, dar si cetateni. Parvulescu a facut referire la contextul international "complicat", care pune in discutie si "foloseste" religia sau teme legate de traditie pentru a le opune drepturilor omului, scrie ziare.com.
"Drepturile si libertatile omului sunt considerate in momentul actual un lux. Stiti pozitia pe care o exprima Victor Orban sau Vladimir Putin, este o pozitie care este impartasita de foarte multi politicieni, inclusiv in Romania, si de o parte a societatii. In fata unei asemenea situatii, am considerat ca este necesara si o astfel de mobilizare si in Romania", a explicat initiativa Cristian Parvulescu.
Acesta considera ca referendumul pentru modificarea Constitutiei se inscrie "intr-o strategie care ameninta drepturile si libertatile".
"Trebuie sa facem tot efortul ca societatea romaneasca sa reactioneze. Noi constatam in momentul de fata o intentie de a folosi religia sau teme legate de traditie pentru a le opune drepturilor omului. Nu e nou. In Romania am mai trait in anii '90 o astfel de situatie, dar contextul international este mai complicat acum.Rolul societatii civile democratice este de a dovedi care e drumul de urmat", a afirmat Parvulescu.
Manifestul are la baza principiul potrivit caruia "Toti suntem cetateni egali: Respect pentru toti! Drepturile omului si libertatile fundamentale nu se voteaza"
"Ceea ce se intampla in Romania s-a intamplat si in alte state occidentale in urma cu cativa ani. Cel mai bun exemplu sunt manifestatiile din Franta din 2013-2014. Este vorba despre o strategie care vrea sa puna drepturile omului in defensiva. Pentru noi, scandalul Bodnariu si campania Coalitiei pentru Familie sunt exemplare din acest punct de vedere, este vorba despre intentie organizata care urmareste sa puna clasa politica in defensiva in raport cu apararea drepturilor omului.
(...) De ce atat de tarziu ne-am organizat? Pentru ca am vrut sa invatam de la ceilalti, de la polonezi, de la croati. In Romania, interzicerea avortului intr-o tara in care Ceausescu a omorat zeci de mii de femei, din cauza politicii nataliste?
Nu suntem Polonia, n-am avut libertatea avortului in perioada comunista, am avut interzis avortul si constatam acum ca politicile ceausiste sunt aduse in actualitate de o coalitie care urmareste traditia. Sa fie oare asta traditia pe care o vor?", a mai spus Parvulescu, aratand ca in Romania exista 800.000 de oameni care traiesc in familii care nu au un statut oficial.
Oana Marinescu, consultant in comunicare, care s-a aflat in grupul de initiativa a acestei platforme, in calitate de cetatean, este de parere ca la nivelul clasei politice "nu exista niciun partid care sa asume apararea drepturilor si libertatilor cetatenesti", situatia fiind una de risc pentru fiecare cetatean, care va avea de suferit, "de la libertatea femeii de a-si construi viata asa cum vrea ea, pana la libertatea oamenilor de a-si alege viata asa cum vor".
"In ceea ce priveste definitia familiei, eu personal ma simt vizata de ceea ce se intampla acum in societate, am o familie monoparentala, si i-am explicat copilului meu ca familia lui este perfecta asa cum este, iar in acest moment sunt in situatia de a-i explica de ce unii oameni cred ca familia lui nu este perfecta. Sunt multi altii ca mine, si apelul meu este catre toate mamele si toti tatii care-si cresc singuri copiii este sa se gandeasca ca, pentru acei copii, este mult mai bine sa nu fie o presiune, sa nu fie o stigmatizare a societatii doar pentru ca ei nu fac parte din ceea ce defineste un grup ca fiind familia perfecta", a mai spus Oana Marinescu.
La randul sau, Mircea Toma a cercetat discursul Coalitiei pentru Familie si il considera "ipocrit".
"Argumentele pe care le folosesc pentru modificarea Constitutiei vorbesc despre degringolada familiei in Romania si in Europa si cele pe care le listeaza sunt in principiu rezonabile: din Romania emigreaza multi parinti, sunt multe familii singure, varsta celor care se casatoresc e importanta, tineri sunt in Italia si Spania, deci in Romania raman batranii. Ce faci atunci cand lumea nu alege sa se casatoreasca ca sa-si consolideze o familie? Iei o initiativa importanta ca lumea sa se casatoreasca, nu sa nu se casatoreasca. Demersul lor logic porneste de la niste argumente care se termina intr-o interdictie adresata unei minoritati care n-a avut un rol pe functionarea familiei in societate. Aceasta modificare legislativa promoveaza o reducere a drepturilor unor cetateni, nu o reparare a unei institutii, care este foarte importanta", a spus Toma.
Platforma "Respect" solicita clasei politice sa opreasca organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei, pentru "a preveni riscul alunecarii nedemocratice si al divizarii societatii romanesti".
Platforma "Respect" exprima sustinerea pentru familie si precizeaza ca cele mai mari amenintari la adresa acesteia sunt saracia si coruptia, distrugerea statului de drept, inegalitatile, lipsa de unitate, solidaritate, respect si incredere reciproca, violenta in familie, accesul limitat la locuire si servicii medicale adecvate, mortalitatea materna si infantila ridicata, absenta accesului egal la educatie de calitate, inclusiv insuficienta creselor si a gradinitelor, lipsa locurilor de munca.
La baza Platformei se afla un Grup de Initiativa format din organizatiile:
Asociatia Pro Democratia,
APADOR-CH,
Asociatia ActiveWatch,
Asociatia ACCEPT,
Centrul de Resurse pentru Participare Publica,
Centrul Euroregional pentru Initiative Publice,
Centrul FILIA, Centrul pentru Inovare Publica,
Centrul pentru Jurnalism Independent,
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC),
Initiativa Romania,
Platforma Demos.
Semnaturile din partea cetatenilor si a organizatiilor pot fi transmise pe adresa [email protected].