Pe aceeași temă
Bohnert si Kövesi erau cei doi candidați pentru șefia Parchetului European, cei doi având fiecare susținerea unei instituții europene (Parlament European si Consiliu).
Emmanuel Macron, care la sprijinit pe Bohnert să ajungă la conducerea echivalentului DNA, dar francez, a deschis calea pentru ca ambele instituții europene să cadă de acord și s-o numească pe Kovesi.
Negocierile din primăvară nu au putut produce acest acord, cele două instituții convenind să se reunească din nou în toamna acestui an.
Acum, teoretic, problema se simplifică pentru Kövesi (favorizată de Parlament) întrucât rămâne singură în cursă.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat vineri că guvernul nu o va susține pe Laura Codruța Kovesi pentru preluarea șefiei Parchetului European, pentru că în viziunea PSD, fosta șefă DNA trebuie să dea explicații în fața Adinei Florea de la Secția Specială, care i-a deschis mai multe dosare penale pentru infracțiuni grave în actul de justiție.
”Opinia mea personală este că fiecare trebuie să-și lămurească anumite lucruri pe care le are de lămurit. Eu personal nu cred că este oportună o susținere, dar acest lucru îl vom stabili în forurile statutare. Este opinia mea și o susțin, pentru că am spus mereu că întotdeauna când cineva ajunge într-o funcție trebuie să își lămurească semnele de întrebare care planează asupra lui. Știți foarte bine că doamna Kovesi a fost revocată în timpul mandatului unui ministru al Justiției din Guvernul pe care îl conduc și îmi păstrez părerea de atunci”, a declarat Dăncilă la recepția de ziua națională a Franței.
Pe 3 aprilie, Curtea Supremă a revocat măsura controlului judiciar dispusă împotriva Laurei Codruța Kovesi de procurorii Secției speciale pentru magistrați. Măsura fusese impusă de Adina Florea, procurorul în dosarul aducerii lui Nicolae Popa în România, și a fost contestată de Kovesi.
”A fost revocat controlul judiciar. Acum pot părăsi și țara”, a spus Kovesi la ieșirea de la Curtea Supremă. Decizia Curții Supreme este definitivă.
Judecătorul care a respins controlul judiciar a arătat ulterior, în motivarea deciziei, că procurorul de caz, Adina Florea, nu a îndeplinit condițiile necesare pentru a începe urmărirea penală împotriva fostei șefe a DNA, dar nici pe cele necesare punerii în mișcare a acțiunii penale.
Secția specială de investigare a magistraților (SIIJ) a deschis un dosar penal în cazul extrădării din Indonezia a lui Nicolae Popa (fostul șef al FNI). Procurorul de caz, Adina Florea, o acuză pe Kovesi de luare de mită și abuz în serviciu.
Fragmentul relevant din motivarea judecătorului de la Curtea Supremă care a revocat controlul judiciar asupra lui Kovesi:
„În evaluarea prezentei plângeri, Judecătorului de drepturi şi libertăţi reține neîndeplinirea condiţiilor necesare începerii urmăririi penale în personam și punerii în miscare a acțiunii penale (lipsa de claritate a acuzațiilor aspect ce echivalează cu inexistența notificării oficiale, existența unui caz de stingere sau împiedicare a exercitării acțiunii penale, lipsa probelor), nemotivarea ordonanţei prin care s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar, impunerea altor obligaţii decât cele expres şi limitativ prevăzute de lege. Toate aceste vicii se subsumează unor condiții de legalitate care, odată dovedite, fac inutilă analiza elementelor ce țin de temeinicie.”