Laura Codruța Kovesi candidează pentru funcția de șef al Parchetului European

Laurentiu Gheorghe | 21.01.2019

Laura Codruța Kovesi și-a depus candidatura pentru postul de șef al Parchetului European, procedura de selecția fiind în desfășurare în cadrul Comisiei Europene, anunță G4Media.ro și Ziare.com.

Pe aceeași temă

Parchetul European a fost înființat în 2017 pentru a investiga infracțiunile care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupție ori fraudele transfrontaliere în cazurile de fraudă în materie de TVA care depășesc 10 milioane de euro.

Candidaturile pentru această funcție au putut fi depuse până pe 14 decembrie, iar selecția va fi realizată de un către un juriu numit de Consiliul European pe baza unei propuneri a Comisiei. Juriul este format din 12 persoane alese din rândul foștilor membri ai Curții de Justiție și ai Curții de Conturi, din rândul foștilor membri ai Eurojust, al membrilor instanțelor naționale supreme, din rândul procurorilor de nivel înalt sau al juriștilor ale căror compotențe sunt recunoscute.

Acest juriu de selecție va întocmi o listă restrânsă de candidați calificați si o va transmite Consiliului și Parlamentului European.

Atacurile PSD la adresa Laurei Codruța Kovesi

Pentru a bloca o candidatură a fostei șefe DNA, în ultimele zile s-au intensificat atacurile la adresa fostei șefe DNA, sustine G4Media.ro citând surse judiciare,

PSNews.ro susține că procurorul Adina Florea de la secția de investigare a magistraților ar urma să o pună pe Kovesi sub acuzare în următoarele zile în dosarul aducerii în țară a lui Nicolae Popa.

Sebastian Ghiță a anunțat pe 9 decembrie că a făcut o plângere penală împotriva fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, la Secţia Specială pentru anchetarea magistraţilor, acuzând-o că i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa.

Fundația FACIAS, controlată de Dan Voiculescu, a anunțat duminică, într-un comunicat, că a sesizat Secția pentru Magistrați ”cu privire la faptele fostului procuror șef DNA, Laura Codruța Kovesi, de divulgare de informații secrete de serviciu.”

FACIAS a solicitat procurorilor ”să verifice scurgerile de informații în presă prin care jurnaliștii de la Evenimentul Zilei primeau date nepublice din anchetele penale.”

Tot duminică, Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) a anunțat că va cere Ministerului Educaţiei anularea deciziei de neplagiat şi retragerea a titlului de doctor, ”acordat în condiţii nelegale”, fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Reprezentanţii GRAUR, asociație condusă de Dorin Isoc, susţin că după un an de cercetări „sunt în măsură să confirme că există toate argumentele factuale care permit concluzia că teza este plagiată”.

Background

În prezent se desfășoară selecția pentru funcția de șef al parchetului european. Urmează apoi procedura de selecție a procurorilor europeni. Procedura n-a fost încă demarată, ea urmând să se desfășoare la nivel național. Termenul limită până la care statele membre trebuie să finalizeze procedurile de selecție a procurorilor europeni este martie 2019.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în iulie, despre o eventuală candidatură a fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror la Parchetul European, că de principiu nu poate recompensa pe cineva pentru greşelile pe care le-a făcut, adăugând că, totuşi, aceasta nu poate fi scoasă automat din cursă.

„Nu ştiu dacă trebuie să vorbiţi la timpul trecut pentru doamna Kovesi şi că îşi dorea şi … Eu nu ştiu, dacă ştiţi dumneavoastră că nu îşi mai doreşte… Ce trebuie? Urmăm aceeaşi procedură de selecţie şi desemnare a procurorului european. De principiu, spuneam în interviul precedent că nu pot recompensa pe cineva pentru greşelile pe care le-a făcut, cu speranţa că pe viitor nu le va mai repeta. (…) Categoric nu poate fi scoasă automat din această cursă, după cum nimeni nu poate fi introdus din oficiu de drept în această competiţie. Rămâne o competiţie deschisă”, a spus Toader, la România TV, întrebat cum vede o eventuală candidatură a Codruţei Kovesi pentru funcţia de procuror european, citat de Agerpres.

Ministrul Justiţiei a menţionat că până la finalul acestui an trebuie desemnat procurorul din partea României pentru Parchetul European.

Funcționarea Parchetului European

Parchetul European va fi construit pe două niveluri: unul central și unul național. Nivelul central va consta din procurorul-șef european, 21 de procurori europeni (câte unul pentru fiecare stat membru participant), din care doi vor fi adjuncți ai procurorului-șef european, directorul administrativ și personal tehnic și de investigație. Nivelul descentralizat va consta din procurori europeni delegați care se vor afla în statele membre participante. Investigațiile și urmăririle penale efectuate la nivel național vor fi supravegheate de la nivel central.

Comitetul de selecție urmează să selecteze procurorul-șef european și procurorii europeni până la sfârșitul anului 2019.

În prezent, numai autoritățile naționale pot efectua cercetări penale și începe urmărirea penală în cazuri de fraudă care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii.

Instituția va avea sediul la Luxemburg.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22