Pe aceeași temă
Fosta șefă a DNA spune că niciodată la Parchetul Anticorupție nu a existat o secție de anchetare a magistraților, pentru că nicăieri în România o categorie profesională nu a avut vreun parchet specializat care să o ancheteze. Singura secție care exista la DNA viza nu categoria profesională a magistraților ci infracțiunile din justiție, care erau făcute nu doar de magistrații ci inclusiv de avocați, executori judecătorești sau persoane fără funcție în domeniu, dar care își puteau, eventual, trafica influența pe lângă un magistrat.
In DNA nu a existat niciodata o sectie de investigare a magistratilor, este o mare confuzie care se propaga. Si niciodata in sistemul judiciar nu a existat o sectie pentru anchetarea unei anumite categorii profesionale, afirma fostul sef al procurorilor anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, într-un interviu acordat Ziare.com.
Laura Codruța Kovesi spune că DNA nu a avut niciodată o secție constituită special pentru anchetarea magistraților ci doar pentru anchetarea infracțiunilor din justiție.
La ea era anchetați și executori judecătorești sau avocați sau chiar persoane fără nicio calitate în lumea justiției dar care comiteau trafic de influență spunând că, în schimbul unei sume, ar putea ei aranja o sentință pe lângă un magistrat.
Procurorul sef al acestui serviciu pentru investigarea faptelor din justitie a fost numit de CSM, in urma unui interviu. Procurorii din acest serviciu investigau doar fapte de coruptie comise de magistrati. "Celelalte fapte comise de magistrati erau investigate de Curti de Apel sau de ICCJ, nu aveam o competenta exclusiva pe magistrati. Nu pot sa nu remarc ca s-a distorsionat ceea ce a existat in realitate", afirma Laura Codruta Kovesi.
In ceea ce priveste modul de sesizare, Laura Codruta Kovesi arata ca sesizarile din oficiu au fost foarte putine, majoritatea fiind sesizari ale persoanelor nemultumite de hotararile pe care le primeau mai ales in materie civila si comerciala. Kovesi sustine ca la un moment dat a existat chiar un fenomen de reclamare a anchetatorilor si judecatorilor de catre cei anchetati sau judecati.