Pe aceeași temă
Instanța supremă a admis contestația Laurei Codruța Kovesi la măsura controlului judiciar impusă în urmă cu aproape o săptămână de Secția pentru anchetarea magistraților.
„Acum pot să părăsesc țara, s-a revocat controlul judiciar, s-a admis contestația mea", a declarat Laura Codruța Kovesi la ieșirea de la instanța supremă.
Secția pentru anchetarea magistraților a anunțat oficial vinerea trecută că a început urmărirea penală împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă, iar fosta șefă a DNA a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile.
Kovesi a avut mai multe interdicții, între care să părăsească țara fără încuviințarea procurorului de caz, să își desfășoare activitatea de procuror la Parchetul General și să vorbească cu presa despre acest dosar. Vineri, ea a contestat controlul judiciar la instanța supremă.
Măsura controlului judiciar a fost luată în plină procedură pentru numirea procurorului șef european, post pentru care Kovesi candidează și este favorita Parlamentului European.
Autoritățile de la Bruxelles au acuzat Guvernul de la București că astfel înccearcă să o împiedice pe fosta șefă a DNA să ajungă la conducerea Parchetului European.
Dosarul în care Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar este cel deschis în urma unui denunț al fostului deputat PSD fugar în Serbia Sebastian Ghiță. El a acuzat-o pe Kovesi că i-ar fi cerut bani pentru plata avionului cu care urma să fie adus în țară din Indonezia fostul șef al FNI Nicolae Popa, în 2011. Laura Codruța Kovesi era la acea vreme procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese condamnat definitiv la 10 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul FNI. Secția pentru investigarea faptelor din justiție susține că Laura Codruța Kovesi ar fi cerut și primit suma de 268.689,36 de lei de la Sebastian Ghiță pentru extrădarea lui Nicolae Popa.