Laura Codruța Kovesi va fi audiată în comisiile PE pentru ocuparea funcției de procuror-șef european

Laurentiu Gheorghe | 26.02.2019

Laura Codruţa Kovesi va fi audiată marţi după-amiază în comisia LIBE din Parlamentul European pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european.

Pe aceeași temă

Preşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, a comunicat că procedura de audiere a candidaţilor la şefia Parchetului European, prevede ca fiecare candidat să fie audiat timp 75 de minute, din care două treimi din timp va fi alocat pentru întrebări şi răspunsuri.

Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor din Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter, cu același punctaj.

În plină procedură de selecție a procurorului-șef european, fosta șefă a DNA, a fost contestată de Guvernul PSD-ALDE, Kovesi fiind chemată la Secția de investigare a magistraților, pentru a i se comunica că are calitatea de suspect într-un dosar penal.

Biroul de presă al Parlamentului European informează că, marți, în cadrul unei audieri publice organizate de Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a PE, la care va participa şi Comisia pentru control bugetar (CONT), eurodeputaţii îi vor avea în faţă pe cei trei candidaţi selecţionaţi pentru primul post de procuror-şef european: Jean-François Bohnert din Franţa, Laura Codruţa Kövesi din România şi Andres Ritter din Germania.

Laura Codruța Kovesi nu este susținută de Guvernul de la București. Viorica Dăncilă a declarat în cursul săptămânii trecute că aceasta nu a fost nominalizată de Guvernul României pentru conducerea Parchetului European și, în consecință, nu își va exprima susținerea pentru Kovesi.

Conform agendei oficiale, audierile se vor desfășura în intervalul orar 16.30-20.15 (ora României).

****

Procurorul-şef european este numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliul UE (instituţie pe care România o prezidează în această perioadă). Acesta va conduce Parchetul European (EPPO), responsabil cu investigarea infracţiunilor de farudare a bugetului UE și care se aşteaptă să fie operaţional până la finalul anului 2020. Procurorul-șef european va avea un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit.

Contracandidații Laurei Codruța Kovesi la acest post sunt francezul Jean-François Bohnert (58 de ani) și germanul Andrés Ritter (54 de ani).

Cei trei procurori au fost selectați de o comisie de experți constituită la nivel european, care i-a ales după intervievarea a 11 candidați, care, la rândul lor, se calificaseră până la faza interviurilor, în cadrul unui proces de selecție mai lung. Laura Codruța Kovesi s-a calificat prima pe această listă scurtă transmisă de comisia de selecție.

Săptămâna trecută, la nivelul Consiliului a avut loc un vot secret asupra celor trei candidați, în cadrul unei reuniuni a Comitetului reprezentanților permanenți ai Uniunii Europene - COREPER, ce reunește ambasadorii statelor UE la Bruxelles, fiind stabilită o listă preferențială de candidați. Potrivit surselor diplomatice, la acest vot din COREPER Kovesi s-a fi clasat pe locul 2. Pe locul 1 s-a situat candidatul Franței, cu 50 de voturi, urmat de Kovesi și candidatul Germaniei, fiecare cu câte 29 de voturi.

Parlamentul European derulează la rândul său procedura separată de numire a procurorului-șef european, Comisia LIBE (libertăți civile, justiție și afaceri interne) fiind cea competentă în acest proces, însă în ultimele zile și Comisia CONT (control bugetar), care se ocupă de directiva privind protejarea intereselor financiare ale UE (fonduri europene), a cerut sa participe la audieri și la votul asupra procurorului-șef european.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22