Lazar a delegat-o pe Kovesi la Parchetul general sa se ocupe de strategia anticoruptie

Redactia | 11.07.2018

Laura Codruta Kovesi nu va fi simplu procuror la DIICOT Sibiu, asa cum a stabilit miercuri CSM. Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a delegat-o, pe o perioada de sase luni, la Serviciul de indrumare si control din Parchetul General pentru indeplinirea sarcinilor privind strategia nationala anticoruptie.

Pe aceeași temă


Augustin Lazar arata ca fosta sefa a DNA va avea printre atributii implementarea la nivelul Ministerului Public a Strategiei Nationale Anticoruptie pentru perioada 2016 - 2020, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 583 din 2016, respectiv actualizarea strategiilor de combatere a coruptiei, precum si elaborarea de strategii sectoriale la nivelul unitatilor de parchet.

Atributiile sunt in conformitate cu obiectivele strategice si domeniile prioritare ale institutiei, astfel cum sunt acestea exprimate in Stategia Ministerului Public pentru perioada 2016 - 2020.

Procurorii din cadrul Serviciul de indrumare si control pot verifica, cu delegare data de procurorul general, problematica anticoruptie in tot Ministerul Public. Practic Kovesi poate merge si in DNA sa faca verificari si sa propuna masuri.

De asemenea, poate analiza plangerile formulate impotriva masurilor dispuse si a actelor de urmarire penala efectuate de procurori generali de curti de apel sau alti procurori sefi.

 

Mercuri dimineata, sectia pentru procurori din CSM a decis ca Laura Codruta Kovesi sa-si continue activitatea ca simplu procuror la DIICOT Sibiu, incepand cu data 9.07.2018. Kovesi a lucrat la DIICOT Sibiu in perioada 2004-2006, inainte de a fi numita procuror general al Romaniei.

 

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, au venit in aceasta dimineata la sediul CSM. Ministrul a anuntat ca vrea sa participe la toate sedintele de astazi din CSM: Sectia pentru judecatori, Sectia pentru procurori si Plen.

 

Augustin Lazar a declarat la inceptul sedintei ca un procuror cu experienta din DNA, din Ministerul Public, ar trebui sa-si continue activitatea pe profilul de activitate pe care-l are. "Trebuie valorifica experinta sa", a explicat Lazar.

 

"Dupa cum ati remarcat, sectia de procurori va decide unde isi va desfasura activitatea. In continuare vom vedea un procuror care are un nivel de experienta considerabil in DNA. De fiecare data cand s-a reintors in Ministerul Public, si-a continuat activitatea pe profilul de activitate pe care l-a desfasurat", a mai spus procurorul.

 

Lazar a fost intrebat si daca ar avea ceva de reprosat Laurei Codruta Kovesi. "Aceste discutii n-ar trebui sa le facem acum. Analiza activitatii DNA o puteti vedea in raportul care a fost intocmit atunci cand a avut loc bilantul. Comentariile pe care le-am facut atunci sunt publice", a spus Lazar.

 

Sedinta CSM de miercuri a avut loc dupa ce presedintele Klaus Iohannis a emis decretul de revocare a Laurei Codruta Kovesi de la conducerea DNA, potrivit deciziei CCR, anuntul fiind facut luni de catre purtatorul de cuvant al sefului statului, Madalina Dobrovolschi, potrivit Mediafax.

 

"Am fost procuror sef al DNA timp de 5 ani si tot ce am realizat am consemnat intr-un raport care va fi facut public in cel mai scurt timp si va putea fi studiat pe site", a declarat Laura Codruta Kovesi, la scurt timp dupa anuntul privind revocarea sa.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22