Lazăr cere CSM să caute o modalitate de sesizare a CCR cu privire la modificarea legilor justiției

Redactia | 08.03.2019

Augustin Lazăr cere CSM să studieze posibilitatea prin care poate sesiza Curtea Constituțională cu privire la modificarea legilor justiției.

Pe aceeași temă


”În cursul zilei de astăzi, 8 martie 2019, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, în temeiul art. 146 lit. e din Constituția României, a transmis o solicitare Consiliului Superior al Magistraturii de a analiza posibilitatea sesizării Curții Constituționale în vederea soluționării conflictului juridic de natură constituțională între Guvernul României, pe de o parte, Parlamentul României, Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Public, pe de altă parte, conflict determinat de modalitatea în care Guvernul și-a exercitat atribuția de legiuitor delegat în materia ”legilor justiției
”, se arată într-un comunicat remis Revistei 22 de Parchetul General.

Guvernul a adoptat o nouă ordonanță care modifică controversata ordonanță. Astfel, avizul de numire a procurorilor șefi nu se mai ia de la plen ci de la secția de procurori a CSM, așa cum era și înainte, potrivit ordonanței de modificare a OUG7. De asemenea, se elimină posibilitatea excluderii din magistratură pe motivul bunei reputații, care introducea derizoriul în eliminarea procurorilor și judecătorilor incomozi din sistemul de justiție. În schimb, a rămas neschimbată prevederea din OUG 7 care nu-i permite procurorului general să infirme actele efectuate de secția specială de investigare a infracțiunilor din justiție.

Magistrații care au protestat în ultima săptămână au cerut desființarea secției speciale pe motiv că riscă să afecteze independența judecătorilor și procurorilor. GRECO, Grupul Statelor împotriva Corupției și cel al Comitetului MONEYVAL, Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor, își întăresc opinia că nou înființata Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție trebuie desființată, se arată într-un comunicat al DNA, amintește G4Media.ro.

Adunarea generală din cadrul Curții de Apel Brașov a decis, miercuri, să solicite președintei CSM, Lia Savonea, să sesizeze Curtea Constituțională pe conflict între puterea judecătorească și puterea executivă, după ce Guvernul a aprobat ieri un proiect de ordonanță care modifică OUG 7, în ciuda faptului că fusese avizat negativ de Consiliul Superior al Magistraturii. Magistrații curții de Apel Brașov consideră că a fost o consultare formală pe ambele proiecte de OUG și solicită respingerea OUG 7 de către Parlament prin proiect de lege, au declarat pentru G4Media.ro surse din rândul magistraților.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22