Pe aceeași temă
Procurorul general a spus intr-un interviu acordat Digi 24 ca, probabil, presedintele Iohannis se va raporta in decizia in ce o priveste pe Kovesi la motivarea de fond a sectiei de procurori din CSM.
Augustin Lazar a vorbit si despre efectele negative ale noilor legi ale justitiei, care ar putea determina foarte multi procurori- 747- si judecatori- peste 1500- sa se pensioneze. ”Este o oferta de nerefuzat sa ai pensia mai mare decit salariul.”
”Eu cred că președintele se va uita şi la modul în care vor motiva colegii noştri de la CSM. Va conta foarte mult faptul că evaluarea unui magistrat de la Ministerul Public cu funcție de conducere trebuie să se realizeze pe baza standardelor interne ale instituțiilor justiției. Sunt nişte criterii, foarte bine cunoscute, ele sunt avute în vedere de cei din interiorul Justiţiei, de instituţiile abilitate să facă evaluările. Orice evaluare din exterior are clar un caracter politic, mai ales că am auzit în spaţiul public sugestiile care i se dădeau ministrului Justiţiei, cum ar trebui să procedeze, într-un mod sau altul. Evident că politicienii pot să aibă o dezbatere publică fără niciun fel de problemă. Este o dezbatere liberă, lume liberă. Dar tocmai de aceea CSM, care este garantul independenței magistraților - și tocmai de aceea legile care datează din 2004, cele trei legi care reglementează sistemul justiției, prevăd modul în care se evaluează activitatea unui înalt magistrat al Ministerului Public. Garantul magistraturii nu poate fi în nicun mod afectat de cineva de la executiv, din exterior”, a sustinut procurorul general in interviul pentru Digi 24.
Procurorul general este de parere ca nimeni nu poate scapa de raspunderea penala si de executarea unei pedepse date de o instanta din Romania, chiar daca se afla la mii de kilometri de tara.
"Nimeni, daca pleaca undeva, nimeni nu se poate asigura ca a scapat de a raspunde penal, de a executa o pedeapsa care a fost data de o instanta din Romania. Nu are unde sa fuga. Exista cooperare intre toate organele judiciare din lume, nimeni nu poate dormi linistit pe perna lui daca are un mandat de executare, chiar daca se afla la mii de kilometri de Romania ", a spus Augustin Lazar intr-un interviu acordat Digi24.
Mai mult de o treime dintre magistratii Ministerului Public se califica pentru a iesi din sistem, daca legile Justitiei ar intra in vigoare asa cum au fost modificate, sustine procurorul general Augustin Lazar, adaugand ca modificarile au o oferta de nerefuzat pentru un magistrat care vrea o pensie mai mare decat salariul.
"Acest impact (al modificarilor legilor Justitiei, n.r.) a fost sintetic exprimat de Consiliul Suprem al Magistraturii atunci cand a facut calculele respective si a estimat ca pana la sfarsitul lunii ianuarie 2018 ar avea vocatie la pensionare, daca noile legi ar intra in vigoare, 747 de procurori, ceea ce ar reprezenta ceva mai mult decat o treime din Ministerul Public, si 1.400 si ceva, aproape 1.500 de judecatori. Aceasta ar fi o oferta de nerefuzat de un magistrat care are aceste conditii: vrei sa mergi la pensie cu o pensie mai mare decat salariul, sau vrei sa ramai si sa muncesti si sa pierzi totul? Fiindca, in aceste conditii de raspundere, s-ar putea sa nu convina multor magistrati sa-si continue activitatea", a declarat Augustin Lazar intr-un interviu acordat Digi24.
Ministerul Public a avut anul trecut pe rol aproximativ 1,7 milioane de dosare, ceea ce reprezinta un volum foarte mare de munca raportat la numarul de procurori si judecatori si tinand cont de problema deficitului din sistem, mai spune Lazar.
"Ca in Romania ar fi un numar mai mare de judecatori si procurori raportat la populatie - dar noi trebuie sa facem niste studii care trebuie sa fie raportate la volumul de activitate pe care il avem in lucru. Va rog sa observati ca, spre exemplu, anul trecut, Ministerul Public roman a avut pe rol circa 1,7 milioane de dosare de solutionat, ceea ce reprezinta un volum enorm. Din acest volum mare au fost solutionate jumatate de milion, 533.000 de dosare, in conditiile in care din schema Ministerului Public lipseste circa 13% si ceva, 14%. 300 si ceva, 400 de procurori lipsesc pentru ca nu reuseste Institutul National ar Magistraturii sa asigure fluxul necesar care sa acopere pierderile din schema de functionare, in conditiile in care unii ies la pensie, alti trec judecatori", a explicat procurorul general.