Lazăr: Regret că drama unui dizident politic este folosită pentru a ataca Justiția

Laurentiu Gheorghe | 04.04.2019

Procurorul general al României, Augustin Lazar, răspunde acuzațiilor potrivit cărora ar fi fost „torționar” în perioada comunistă, ceea ce consideră „o grosolănie”.

Pe aceeași temă

„Este o grosolănie să spui că procurorul închidea sau deschidea pe cineva în penitenciar, că modifica mandatul de executare a pedepsei la care umbla doar judecătorul.

Printre cele 50-60 de dosare, era posibil să fie și o persoană ca domnul Filip și condițiile erau verificate in același mod la toate persoanele, indiferent de ce condamnare aveau. Procurorul nu avea contact cu condamnatul din penitenciar, iar comisia era la grefa penitenciarului.

Imi exprim regretul pentru drama acestui om despre care acum am auzit, pe care nu l-am cunoscut. Se vede ca a suferit nevinovat. El avea o condamnare data de un tribunal militar si se afla la Aiud in executarea unei pedepse", a declarat Lazar, miercuri seara, pentru RealitateaTv.

Totodata, procurorul general a precizat ca regreta ca drama unui om a fost folosita de oameni interesati, pentru a ataca Justitia.

"Regret ca drama acestui om, un dizident politic care a crezut in convingerile sale si a fost un om de onoare, a fost folosita de oameni interesati, pentru a ataca Justitia, Ministerul Public, procurorul general.

Aceste acte se stie ca erau cunoscute si desecretizate de ani de zile, dar nu au fost scoase decat acum, cand e nevoie sa satisfaca interesele celor care au un interes major in procedurile judiciare si pentru care se obtine cu dificultate un aviz de urmărire penala, persoane interesate de postul de procuror general", a subliniat Lazar.

Reamintim ca Augustin Lazar a trecut cu bine de etapa preliminara a depunerii dosarului pentru al doilea mandat de procuror general, dar Antena3 l-a acuzat ca ar fi fost "tortionar" in perioada comunista, pentru ca a facut parte dintr-o comisie care decidea eliberarea unor detinuti si a respins o astfel de cerere primita din partea unui detinut politic. Cazul Iulius Filip, pus in discutie de Antena3, a fost consemnat in 1986, adica in urma cu 33 de ani.

Madalin Hodor, cercetator la CNSAS, explica intr-o postare pe Facebook ca acel Lazar pe care Iulius Filip il numeste "tortionar" intr-un material video difuzat de Antena3 este lt. col. Gheorghe Lazar, nu Augustin Lazar, lucru confirmat si de "decizia definitiva de politie politica a lt. col. Lazar Gheorghe, seful biroului CI al Penitenciarului Aiud, publicata in Monitorul Oficial".

"Domnul Iulius Filip a primit in 2015 numele lui si al altor ofiteri de Securitate care l-au urmarit si torturat in urma cererii depuse la CNSAS. Despre acest Lazar si nu despre Augustin Lazar vorbea domnul Filip. Afirmatia ca Augustin Lazar a fost 'un tortionar' este falsa.

Domnia sa a condus comisia de eliberari si nu avea cum sa actioneze direct ca 'tortionar' asupra lui Iulius Filip. Cel care a facut-o era lt. col. Lazar Gheorghe", a mai scris Madalin Hodor pe Facebook.

Augustin Lazar a respins si marti acuzatiile ca ar fi facut politie politica si a explicat legatura cu dizidentii de la Penitenciarul Aiud. In plus, procurorul general a primit de doua ori adeverinta de la CNSAS ca nu a facut politie politica.

El este unul dintre candidatii la functia de procuror general declarati admisi si care vor participa la interviul din 10 aprilie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22