Lazea: România este cea mai expusă țară din UE în cazul unei crize internaționale

Redactia | 12.04.2018

Mărimea deficitului de cont curent reprezintă cel mai mare risc pentru economia națională, ceea ce face ca România să fie cel mai expus stat european în cazul declanșării unei crize mondiale, a declarat economistul-șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea.

Pe aceeași temă

 

 

 

Cu ocazia prezentării Raportului de Țară al Comisiei Europene, Lazea a spus că deficitul mare de cont curent este cel mai îngrijorător indicator de pe Tabloul de Bord al Comisiei Europene.

 

Limita superioară pentru acest criteriu este considerată în acest Scoreboard de 4% din PIB, valoare medie a deficitului de cont curent pe perioadă de trei ani. Cu alte cuvinte menținerea dezechilibrului acestui indicator timp de trei ani.

 

„În 2016, România avea un deficit de 1,3% din PIB. În 2017 urmează să vedem datele, probabil că deficitul a fost 3,4% din PIB. Și o să ziceți: 'Bun, și care e problema? Dacă criteriul e 4% și anul trecut a fost 3,4% nu avem nicio problemă, cu atât mai mult cu cât el ar trebui să depășească 4% trei ani la rând ca să ieșim din criteriu'. Deci, repet, nu vom ieși din acest criteriu probabil în următorii cinci ani sau șase ani. Este cel mai puțin preocupant pentru atât? Nu. El este cel mai preocupant pentru că România astăzi, când vorbim, are al doilea cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană după Marea Britanie. Și după ce va ieși Marea Britanie din Uniunea Europeană, România va avea cel mai mare deficit raportat la PIB", a spus Valentin Lazea.

 

Totodată, Valentin Lazea a spus că nu împărtășește opinia șefului Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare a CE, Istvan Szekely, că pentru o țară aflată în stadiul de dezvoltare ca al României nivelul acestui indicator nu trebuie să îngrijoreze.

 

Economistul-șef al BNR a declarat că de peste un an încearcă să respingă această idee cu următoarele trei exemple. State cu un nivel de dezvoltare similar, precum Bulgaria și Croația, au surplus de cont curent. State latine, precum Spania, Portugalia și Italia, de patru ani au surplus de cont curent. Dintre statele latine, excepție face Franța, care are deficit de cont curent. De asemenea, Lazea a spus că din punct de vedere econometric s-a demonstrat că nu există o corelație între investiții și deficit de cont curent.

 

"Ce vreau să vă spun este că și acolo unde ochiul vigilent al Comisiei nu vede sau nu pătrunde noi ar trebui să avem ochiul nostru vigilent sau putem la fel de bine să neglijăm problema deoarece Comisia nu se uită și nu o să ne spună patru ani de acum încolo o anumită problemă. Să stăm liniștiți, dar o facem pe riscul nostru!", a afirmat Valentin Lazea.

 

Deficitul de cont curent este o masura a comertului unei tari unde valoarea bunurilor si a serviciilor importate excede valoarea bunurilor si serviciilor exportate. Contul curent include deasemenea venitul net precum dobanzi si dividende precum si transferurile cum ar fi ajutoarele straine desi aceste componente tind sa contribuie cu un procent mai mic decat importurile si exporturile. Contul curent este calculul tranzactiilor externe ale unei tari si impreuna cu contul de capital este o componenta a balantei de plati a unei tari.

 

Reprezentanța Comisiei Europene în România a organizat miercuri conferința cu titlul "Semestrul European: Raportul de țară pentru România 2018"

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22