Lazăr Comănescu crede că «amicii» de la Ambasada Rusă au înţeles reacţia MAE VIDEO

E.b. | 02.10.2016

Lazăr Comănescu, ministrul român de Exterene, crede că reacția MAE în controversa cu Ambasada Federației Ruse legată de donația pentru "Cumințenia Pământului" și-a atins scopul, fiind înțeleasă de „amicii” de la reprezentanța diplomatică a Moscovei la București.

Pe aceeași temă

 

 

Lazăr Comănescu a fost invitat, în cadrul unui interviu oferit Digi24, să comenteze gestul ambasadei Rusiei la Bucureşti de a dona 100 de euro pentru achiziţia ”Cuminţeniei Pământului”, concomitent cu difuzarea unui film controversat despre istoria relaţiilor româno-ruse.

 

În urma difuzării filmului MAE, a dat un comunicat. VEZI TEXTUL

 

Comănescu a spus că a apreciat donaţia. În opina sa, gestul ambasadei Rusiei de a dona pentru "Cuminţenia Pământului" este "lăudabil", însă a adăugat că "amicii" au înţeles că în privinţa istoriei relaţiilor bilaterale trebuie să se pronunţe comisia comună pentru studierea istoriei, inclusiv a problemei Tezaurului.

 

”Mai puţin poate fi înţeleasă asocierea acestui gest lăudabil cu momente din istoria relaţiilor bilaterale cel puţin susceptibile de poziţii contradictorii. Acolo unde sunt domenii de competenţa altor instanţe este bine să le lăsăm pe acelea să se pronunţe, mă refer la comisia comună de studiere a istoriei celor două ţări”, susţine comănescu, referindu-se la filmul dat publicităţii odată cu anunţul donaţiei.

 

Lazăr Comănescu a afirmat, la Digi 24, că membrii comisiei româno-ruse de studiere a istorie comune, care are ca obiectiv şi formularea unui punct de vedere legat de tezaurul român din Rusia, se vor reuni din nou în anul 2017, ministrul apreciind că un acord asupra concluziilor ar putea fi urmată de acţiuni de către cele două state.

 

 

 

Ministrul a precizat faptul că cele două state au convenit să creeze această comisie este de natură să genereze ”un oarecare optimism” în privinţa soluţionării poblemei tezaurului.


Ambasada Rusiei la Bucureşti a anunţat, luni, "o contribuţie financiară modestă", de 100 de euro, pentru recuperarea de către statul român a sculpturii "Cuminţenia Pământului". Anunţul a fost făcut pe Facebook, unde ambasada a postat şi un videoclip în care se spune că "armata rusă şi armata română au luptat împreună, în Primul Război Mondial, pentru independenţa României", iar în al Doilea Război Mondial "armata sovietică şi armata română au luptat împreună pentru independenţa Europei", scrie News.ro.

 

Dacă donaţia ambasadei s-a limitat în modesta sumă de 100 de euro, clipul de propaganda, la care a reacţionat MAE, a costat  de 20 de ori mai scump. Surse din piaţa de publicitate au explicat că un videoclip de genul celui prezentat de Ambasada Rusiei, care glorifică aportul URSS la dezvoltarea poporului român, ar costa în jur de 2.000 de euro. „Imaginile ar fi din arhiva lor, deci ar mai trebui să plătească vocea, actorii şi editarea video“, spun sursele citate, conform adevarul.ro.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22