Lazăr, despre Codul penal PSD. Legile se fac după moravurile și năravurile inculpaților

Dora Vulcan | 04.07.2018

Augustin Lazăr spune că abuzul în serviciu a fost, de fapt, dezincriminat prin redefinirea sa, menținerea infracțiunii în text dovedindu-se a fi pur formală, din moment ce în niciun caz din practică nu a fost întâlnită tipologia descrisă în textul astfel modificat din Codul penal.

Pe aceeași temă

 

 

 „Este o zi importantă în care trebuie să ne gândim bine ce facem, pentru a nu regreta mai târziu. În ultimele două zile, Ministerul Public a realizat un studiu de impact, pentru a vedea ce s-ar întâmpla dacă acest text de lege ar intra în vigoare. Rezultatele sunt surprinzătoare. În ultimii patru ani, au fost trimiși în judecată 2.099 de inculpați, funcționari publici, aleși locali, județeni la nivel central, pentru comiterea unor fapte de abuz în serviciu. Am căutat printre acești inculpați, să vedem dacă vreunul dintre ei a comis faptele pentru sine sau pentru rude. Nu am găsit niciun caz. Ceea ce înseamnă că profesionalizarea acestui gen de activitate infracțională a ajuns la un nivel, la un mod de operare mai sofistifcat. Presupune mereu folosirea unor terți, paravan, oameni de paie, care primesc foloasele respective și dispar după acel paravan”, a declarat Augustin Lazăr, la sediul CSM.

 

Procurorul general a mai spus că, până în prezent, nu a mai întâlnit o asemenea grabă în adoptarea unor legi.

 

„Evident că niciodată nu a fost o asemenea grabă în discutarea, în analizarea unui text de lege, dar niciodată nu a fost vreo tentativă de a dezincrimina o faptă gravă, așa cum este abuzul în serviciu. Adoptăm cadrul legal al lumii civilizate, iar funcționarii publicic și aleșii se vor orienta după acest cadru legal. În mod surprinzător, aparența acum este aceea că legile s-ar face după moravurile sau năravurile inculpaților și nu după standardele pe care trebuie să le adoptăm. (...)

 

Potrivit acestui proiect de articol, infracțiunea de abuz în serviciu ar fi dezincriminată, ceea ce ar rămâne în Codul Penal, este doar o formă de text care ar indica faptul că nu s-a abrogat abuzul în serviciu total, însă în practică, dacă în ultimii patru ani nu am întâlnit niciun caz care să privească tipologia reținută în text, înseamnă că textul este formal. Ar rezulta că cei 2.099 de inculpați ar fi achitați, iar prejudiciul de 4 miliarde lei nu ar mai fi recuperat”, a mai spus procurorul general.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22