Pe aceeași temă
” Înseamnă că autorii consideră fie că statul român nu are capacitatea de a face acest lucru, fie că nu are datoria de a face acest lucru”, scrie Croitoru, citat de G4Media.ro.
El mai spune că proiectul ”înseamnă o negare a drepturilor omului de a beneficia de roadele muncii sale așa cum dorește: nu poți obliga un tânăr să plătească pensie părinților, bunicilor și străbunicilor, naturali sau vitregi, mai ales după ce i-ai obligat, oricum, să plătească impozite în acest scop, pe care și-l asumă statul”. Mai mult, Croitoru califică proiectul drept ”atac la morala românilor tineri majori, care sunt implicit acuzați de imoralitate”.
Consilierul guvernatorului lansează și trei întrebări legate de proiect: ”Este sistemul public de pensii sau de asistență socială în faliment? Cred inițiatorii proiectului legislativ că dreptul omului de a utiliza venitul din muncă în mod liber, este învechit și trebuie îngrădit? Cred inițiatorii proiectului că tinerii în vârstă de muncă sunt imorali și-și părăsesc părinții la greu?”.
***
Un proiect legislativ semnat de 73 de parlamentari PSD a fost depus la Parlament prin care copiii majori apți de muncă sunt obligați să-și întrețină material, prin plata unei pensii, părinții sau bunicii.
Refuzul de a face acest lucru constituie infracțiune și pedepsindu-se cu închisoare de la șase luni la 3 ani sau amendă.
Potrivit inițiativei legislative PSD:
Copiii majori apți de muncă sunt obligați să-și întrețină și să-și îngrijească părinții inapți de muncă, aflați în dificultate, necesitând sprijin material (art. 7, alin. 2)
Dacă nu există un contract scris, ori testament, privind întreținerea părinților (…) problema achitării pensiei de întreținere de către copiii majori se soluționează pe cale amiabilă între părți (art. 7, alin. 3)
Cuantumul pensiei de întreținere se stabilește de instanța judecătorească într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ținându-se cont de starea materială și familială a părinților și a copiilor, precum și de alte împrejurări relevante (art. 7, alin. 4)
Cuantumul întreținerii datorate de copii pentru părinții lor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane (…) nu poate depăși o cincime din venitul net lunar (art. 7, alin. 8)
Părinții vitregi inapți de muncă, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreținerii lor de către copiii lor firești, au dreptul la întreținere de la copiii vitregi majori apți de muncă (art. 8)
Bunicii / străbunicii inapți de muncă, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreținerii de către copii, au dreptul la întreținere de la nepoții majori apți de muncă (art. 9 și 10)
Fapta unei persoane care încalcă cu vinovăție prevederile legi constituie infracțiune și se sancționează conform dispozițiilor art. 305 din Codul penal (art 305 din vechiul Cod penal a devenit art. 378 din noul Cod penal – n.r.)
Articolul 378 din Codul penal:
Abandonul de familie(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Explicațiile inițiatorilor:
”necesitatea unui astfel de demers s-a născut din analiza contextului actual în care se află societatea românească, în care familia – ca nucleu de bază al societății – este supusă unor profunde și nedorite perturbații asupra unității și solidarității necesare asigurării existenței și continuității în spațiul național românesc”
”marea migrațiune a forței de muncă tinere din România, spre state din vestul Europei (…) are impact economic, social și uman incalculabil, efectele negative încep deja să se manifeste, cu deosebire asupra persoanelor vârstnice, aflate la capăt de drum, fără putere și, în cele mai multe cazuri, bolnave și lipsite de sprijinul și afecțiunea copiilor sau a nepoților”
Comentarii 3
MIHAI 2 - 07-07-2019
@ Emil si @Dana Iata link ul pentru proiectul de lege http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=17969 Proiectul figureaza inregistrat la Camera Deputatilor din iunie 2019. Echipa de la Times New Roman este super - dar articolul acela pare a fi unul pur informativ . Datarea 2009 poate fi o eroare tehnica - nu zic ca e neaparat asa - zic ca trebuie verificat. Existau TNR in 2009 ? DAR SI DACA ESTE PE BUNE =- @ Emil aceasta ar fi LOVITURA PUBLICISTICA A MILENIULUI. Ar insemna ca exista un scrib platit de deputatul PSD Dumitru Gherman , cel care nu a reusit sa si termine liceul decat dupa ce a ajuns parlamentar. Iar Scribul s-a razbunat scriind un ROIECT DE LEGE care urmarea fix ideile lansate in bascalie de TNR. Gherman are in portofoliu zeci de initiative legislative. Daca or mai exista din astea ? Poate ca au si intrat in vigoare ? Repet - ar fi super - mai ales ca sunt 77 de parlamentari care au semnat apoi facatura - Felicitari ! Asta ar putea fi chiar o lovitura jurnalistica. Pentru ca pe pagina Camerei Deputatilor figureaza PROIECT DE LEGE inregistrat in IUNIE 2019 de un PSD ist - parca g
RăspundeDANA - 07-05-2019
Chiar ! Cuvant cu cuvant ca in articolul TNR din 2009 !!!!!
RăspundeEmil - 07-04-2019
Este la origine o glumă de-a celor de la Times New Roman, de acum proape 10 ani. https://www.timesnewroman.ro/life-death/79-hartuire-spirituala?fbclid=IwAR2ME-lf3zXJEZSsw0eQU7HYEurOHZk7pJjRq83QHJPQcanf64SYm0zCFFo Este îngrozitoare ușurința cu care o grămadă de oameni au achiesat la acest mesaj, în forma de acum deja la categoria Fake News. Cine l-o fi relansat și cu ce scop? Probabil că tot pesediștii sau cine e în spatele lor vor să acopere vreo nouă mizerie și au nevoie de valuri de indignări din astea, categoria "emotions"....
Răspunde