Pe aceeași temă
”Nicăieri în Uniunea Europeană, nici măcar în Polonia sau Ungaria, atacurile contra justiției nu sunt atât de violente, atacurile asupra libertăților atât de numeroase și de grave iar politicienii la putere atât de corupți ca-n România. Ceea ce se întâmplă la București este mult mai grav decât ceea ce atrage atenția mediilor europene asupra Varșoviei sau Budapestei.
În seara zilei de 10 august 2018, românii au crezut că trăiesc un coșmar. Erau 110.000 de manifestanți la București. Or, ceea ce se vedea pe ecranele televiziunilor amintea în mod ciudat de acțiunile comise de mineri în urmă cu 28 de ani, în iunie 1990, când ”gulerele negre” - la instigarea președintelui de atunci, Iliescu, și a acoliților săi - au venit la București pentru a agresa și dispersa manifestanții adunați în Piața Universității și a devasta sediile partidelor de opoziție, care opoziție nu exista decât de câteva luni. Cu excepția faptului că rolul minerilor a fost jucat” de astă dată de jandarmi, scrie profesorul ieșean în Le Figaro.
“Momentele oribile trăite de români au avut scopul de a servi ca exemplu și avertisment”, scrie Alexandru Călinescu, adăugând că ”românii așteaptă solidaritate din partea Uniunii Europene”.