Pe aceeași temă
Publicația amintelte că preluarea președinției a fost lansată oficial în contextul tensiunilor între liderii europeni și oficialii români.
Președinția română a Uniunii Europene nu debutează sub cele mai bune auspicii. Lovitura de început a fost ratată, atât pentru imaginea acestei țări de aproape 20 de milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din UE, cât și pentru Uniune, care expune o nouă fractură între vestul continentului și Europa Centrală, în timp ce Brexitul se profilează și naționaliștii europeni ar putea câștiga teren la alegerile europene din luna mai, notează publicația, preluată de G4Media.
Le Figaro scrie despre ceremoniile de lansare oficială a președinției române, descriind atmosfera de la Ateneu și nota discursurilor oficiale, citându-i pe Florin Iordache, care a afirmat că puterea de la București înțelege foarte bine care este rolul României și că majoritatea parlamentară are înțelepciunea necesară și maturitatea politică pentru a susține Guvernul în misiunea sa, și pe Călin Popescu Tăriceanu, care a cerut o Comisie Europeană „fătă dictat politic sau birocrație arogantă“. Publicația menționează că, în același timp, nu departe de Ateneu, aproximativ 600 de oameni manifestau cu sloganuri precum „Stop corupției“ sau „Noi vrem UE. PSD vrea Rusia“.
Autorii reportajului precizează că liderii europeni au subliniat că nu există niciun compromis atunci când este vorba despre statul de drept, iar Jean Claude Juncker a vorbit și în declarațiile oficiale de vineri despre regresul din ultimii ani înregistrat în România în acest domeniu.
Scriind despre „păpușarii“ de la București, publicația amintește că Liviu Dragnea nu a fost prezent la ceremonii, echipele guvernamentale spunând că este în concediu „în insule“. „O insultă pentru liderii europeni“, potrivit unei surse diplomatice citate de Le Figaro, care scrie că nu a fost singura, pentru că în sala Ateneului mai mulți „grei“ ai PSD deja condamnați au fost prezenți, unul stând chiar în spatele liderilor europeni. Este vorba despre Adrian Severin.
Publicația amintește problemele juridice ale lui Liviu Dragnea și faptul că acesta a dat în judecată Comisia Europeană în legătură cu raportul OLAF care a dus la apariția dosarului Tel Drum.
Le Figaro articol distinct despre Liviu Dragnea, ascensiunea sa politică, puterea pe care încă o exercită în Teleorman și acuzațiile privind afacerea Tel Drum
„La Alexandria, nimeni nu îndrăznește să ocupe vechiul său birou de președinte al Consiliului Județean Teleorman, în special succesorul său, care a fost instalat în capătul culoarului, lângă toalete. Pe ușa închisă, o placă indică faptul că acest birou îi aparține deputatului Liviu Dragnea. Dar omul puternic al României nu mai vine în această clădire aflată la originea averii sale. Nu mai este văzut în somptuoasa sa reședință din Alexandria, înconjurată de un parc cu piscină și teren de tenis, și pare chiar că evită acest oraș degradat de anii gri ai erei Ceaușescu. De la victoria partidului său în alegerile legislative din decembrie 2016, din biroul său de președinte al Camerei Deputaților, din București, Liviu Dragnea conduce PSD, pilotează o reformă a justiției care trebuie să îl scape de închisoare și se gândește, se pare, să fie votată o lege a amnistiei care să îi șteargă faptele. Sursa puterii sale este totuși aici, la aproximativ 90 de kilometri sud de capitala României, aproape de frontiera cu Bulgaria, în județul Teleorman, unul dintre cele mai sărace județe ale țării“, scrie Le Figaro.
Publicația scrie și despre atmosfera din Alexandria, despre intimidarea opozanților și afacerea Tel Drum, despre care Liviu Dragnea a susținut că nu are nicio legătură.
„Sistemul lui Liviu Dragnea se bazează pe loialitate. Este vorba despre familie, apropiați, între care premierul, care este din Teleorman; iar el vrea să conducă în același mod satul său, județul și România“, a declarat jurnalista Carmen Dumitrescu, citată de Le Figaro.