Legea antifumat intra in vigoare maine. Unde vor fi exilati fumatorii?

Vlad Toma | 15.03.2016

Legea antifumat va intra in vigoare maine si prevede pedepse aspre atat pentru persoanele fizice care fumeaza in spatiile publice inchise cat si pentru persoanele juridice care vor permite sa se fumeze in localurile pe care le detin.

Pe aceeași temă

 

Patronii diferitelor localuri se asteapta la o scadere a vanzarilor, fiind insa pregatiti sa amenajeze afara anumite spatii, in care clientii sa poata iesi sa fumeze.

 

In legea initiata de Aurelia Cristea, fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent“.

 

Legea interzice complet fumatul în spaţiul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, in spitale, scoli, in spatiile inchise la muncă, in mijloacele de transport în comun şi în locurile de joaca pentru copii, chiar daca acestea sunt in aer liber.

 

Fumatul este permis in penitenciarele de maxima siguranta si in camere special amenajate, in zona de tranzit a aeroporturilor internationale, daca acestea nu sunt spatii de trecere sau de acces in spatii publice inchise, daca au sisteme de ventilatie, scrumiere, extinctoare si sunt marcate ca locuri pentru fumat.

 

Legea prevede de asemenea obligatia informarii consumatorilor cu privire la produsele din tutun si indicarea continutului de gudron, nicotina si monoxid de carbon. Legea interzice comercializarea tigarilor in spitale si scoli si vanzarea acestora la bucata.

 

Deputatul Daniel Fenechiu cere modificarea legii in privinta definirii spatiului inchis

 

Probleme este ca legea defineste spaţiul închis drept acel spatiu care are un acoperiş si doi pereti, indiferent de caracterul temporar sau nu al constructiei, si de materialul din care este alcatuita, astfel incat aproape orice spatiu cat de cat delimitat poate intra in aceasta categorie.

 

Acest aspect al legii a fost dea pus in discutie in Parlament dupa ce deputatul PND Daniel Fenechiu a depus un proiect prin care sa fie definit mai clar spatiul public inchis si sa se amenajeze locuri speciale pentru fumat.
 

Fenechiu propune ca prin spatiu public inchis sa se inteleaga doar spatiile delimitate de jur imprejur de pereti, permitand astfel fumatul la terase, chiar si la cele care au trei pereti, informeaza News.ro.


"Am constatat ca nici macar pe o terasa nu se va mai putea fuma. Au de regula trei pereti, peretele clasic si doua laterale, sa nu bata vantul. (...) Propunerea noastra vizeaza redefinirea spatiului public inchis, (...) inconjurat de jur imprejur de pereti", explica acesta.
 

O alta prevedere se refera la posibilitatea deschiderii unor spatii "destinate exclusiv fumatului", dar in care sa poata fi consumate si diverse bauturi "asociate fumatului". "Dorim sa se permita fumatul in spatii destinate exclusiv fumatului, nu fumatorilor, ca sa nu fie discriminatorie. (...) Adaugam si activitatile asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, ceai, bauturi racoritoare. (...) Se stie ca una din activitatile asociate fumatului este consumul de cafea", a spus acesta, conform news.ro

 

***

 

Proiectul legii antifumat a fost adoptat pe 15 decembrie 2015 de plenul Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz. Au fost 164 de voturi pentru, 20 impotriva si 26 de abtineri. Legea a fost promulgată pe 1 februarie și va intra în vigoare maine.

 

Nerespectarea legii de catre persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere, cu amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii, la a doua abatere. Savarsirea unei noi contraventii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 15.000 lei si cu sanctiunea complementara de inchidere a unitatii.

 

Legea antifumat a fost initiata de deputatul PSD Aurelia Cristea aceasta avand spriinul mai multor ONG-uri.

 

O astfel de lege este in vigoare dea in 17 dintre cele 28 de state ale UE.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22