Legea avertizorilor de integritate, modificată de DSP și PNL pe repede înainte în Parlament

L. G. | 14.03.2023

PSD și PNL au depus un proiect de lege de modificare a Legii avertizorilor de integritate pentru a respecta solicitările Comisiei Europene și pentru a putea debloca plata cererii numărul doi din PNRR.

Pe aceeași temă

PSD și PNL modifică în procedură de urgență Legea avertizorilor de integritate, conform cerințelor UE, pentru a debloca a doua plată din PNRR.

Proiectul de lege privind protecția avertizorilor de integritate, jalon în PNRR, a trecut prin Comisia Juridică marți dimineață și intră la prânz pentru vot în plenul Senatului.

Unica modificare a legii: înlăturarea din conţinutul raportărilor anonime a cerinţei ca indiciile privind încălcarea legii să fie „temeinice”.

Proiectul este jalon în PNRR, iar România risca să nu primească banii din cererea de plată numărului 2, dacă nu rezolva problema acestei legi. Astfel, s-a decis înlăturarea din conţinutul raportărilor anonime a cerinţei ca indiciile privind încălcarea legii să fie „temeinice”.

Proiectul, semnat de liderii PNL şi PSD, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu şi liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, are un singur articol unic:

  • ”Alineatul (2) al articolului 6 din Legea nr. 361/2022 privind protecţia avertizorilor în interes public, publicată în Monitorul Oficial, Partea 1, nr. 1218 din 19 decembrie 2022, se modifică şi va avea următorul cuprins: „(6) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează şi se soluţionează în măsura în care conţine indicii referitoare la încălcări ale legii”

Iniţiatorii precizează că la data de 19 decembrie 2022, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1218,  Legea nr. 361/2022 privind protecţia avertizorilor în interes public (denumită în continuarea Legea nr. 361/2022) prin care România, în calitate de stat membru, a transpus în legislaţia naţională Directiva (UE) 2019/1937 a Parlamentului European din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii. Transpunerea directivei constituie Jalonul 430 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

”În cadrul evaluării efectuate cu prilejul celei de-a doua cereri de plată, Comisia Europeană a transmis autorităţilor naţionale obiecţiile sale legate de art. 6 alin. (2) din Legea nr. 361/2022 care  are următorul cuprins: „Prin excepţie de la prevederile alin. (1), raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează şi se soluţionează în măsura în care conţine indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii”. Astfel, în opinia Comisiei sintagma „indicii temeinice” din cuprinsul articolului indicat anterior  este de natură a conduce la o examinare subiectivă a raportărilor anonime. În plus, prevederea nu ar asigura, în opina Comisiei,  potenţialilor avertizori nivelul adecvat de certitudine juridică şi ar putea descuraja raportările. Faţă de cele reţinute, evaluarea Comisiei a fost în sensul că legea naţională nu transpune corect Directiva şi, pe cale de consecinţă, Jalonul 430 nu este îndeplinit satisfăcător”, precizează liderii celor două partide. 

”Prin urmare, pentru închiderea evaluării pe cererea de plată nr. 2 în privinţa Jalonului 430, Comisia Europeană a solicitat să se realizeze amendarea dispoziţiilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 361/2022 prin înlăturarea din conţinutul raportărilor anonime a cerinţei ca indiciile privind încălcarea legii să fie „temeinice”.  S-a arătat că o asemenea modificare ar crea un tratament juridic similar în analizarea şi soluţionarea raportărilor anonime cu celelalte raportări însuşite de avertizorii în interes public.

De asemenea, Comisia Europeană a condiţionat închiderea evaluării de transmiterea modificărilor legislative aprobate la Legea nr.361/2022 până la data de 23 martie 2023, mai precizează iniţiatorii. 

”În considerarea celor arătate anterior, prezentul demers legislativ propune modificarea articolului 6 alineatul (2) din Legea nr. 361/2022, astfel că raportările anonime urmează a se examina şi soluţiona în măsura în care cuprind indicii referitoare la încălcări ale legii, cerinţa referitoare la temeinicia indiciilor fiind eliminată”, se arată în expunerea de motive. 

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a transmis recent o scrisoare către conducerea celor două Camere ale Parlamentului în care informează asupra stadiului modficării legii avertizorilor de integritate, după ce Comisia Europeană a informat România că nu a transpus o directivă europeană, lucru stipulat în Jalonul 430 cuprins în PNRR. „În opinia Comisiei Europene, sintagma «indicii temeinice» este de natură a conduce la o examinare subiectivă a raportărilor anonime.

În plus, prevederea nu ar asigura, în opinia Comisiei, potenţialilor avertizori, nivelul adecvat de certitudine juridică şi ar putea descuraja raportările anonime”, precizează Predoiu, în document. El aminteşte de întâlnirea din 16 februarie a.c. între reprezentanţii MJ, MIPE şi cei ai CE, la care reprezentanţii Ministerului au transmis că Jalonul 430 a fost îndeplinit, prezentând argumente formale şi de fond, însă CE a reiterat că directiva a fost transpusă incorect de către România. Preşedinta interimară a Senatului Alina Gorghiu a precizat, pentru News.ro, că decizia va fi luată în coaliţie privind acest subiect, însă „în mod clar va fi transpusă directiva eliminând prevederea legată de «indiciile temeinice» referitoare de denunţurile anonime”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22