Pe aceeași temă
Conform amendamentelor depuse de PSD la lege sunt eliminate prevederile care dădeau putere autorităților să îi poată sancționa pe cei care nu respectă izolarea sau carantina:
este eliminată posibilitatea autorităților de a introduce în carantină instituționalizată persoanele care nu respectă măsura izolării.
este eliminată și măsura sancționării celor care nu respectă carantina sau izolarea, în sensul în care aceștia erau obligați să suporte cheltuielile, dacă fug din izolare sau carantină.
„Persoanele care nu au respectat măsura de carantina la domiciliu sau în locaţia declarată au obligaţia de a suporta cheltuielile ocazionate de carantina în spaţiile special desemnate. Cheltuielile ocazionate ca urmare a dispunerii măsurii de carantină se suportă de către Ministerul Sănătăţii, din bugetul aprobat cu această destinaţie şi se recuperează de la persoanele obligate a le suporta.”
Astfel, carantina în spaţii special desemnate de către autorităţi se va realizare doar în cazul în care „persoanele pentru care se instituie măsura de carantina declară că nu îşi pot asigura condiţiile de separare fizică la domiciliu sau locaţia declarată”.
Izolarea persoanei în spital se va face printr-un act administrativ, asumat de către medic, „pe baza pe baza examinărilor clinice și paraclinice constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc de transmitere comunitară”. Astfel, cei care sunt internați, izolați sau carantinați, să poată contesta în instanță decizia.
„Carantina persoanelor în spații special desemnate, la domiciliu sau la o locație declarată se instituie pentru o perioadă bine determinată pe baza datelor științifice oficiale, cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, care:
a) sosesc din zone în care riscul epidemiologie este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele competente în domeniu;
b) au venit în contact cu persoane confirmate cu o boala infectocontagioasă” se mai arată în proiectul de lege.
Carantina bunurilor se instituie pentru bunurile suspecte de a fi contaminate, mijloace de transport sau alte bunuri suspecte de a fi contaminate, sau distrugere, după caz. Procedura de decontaminare sau distrugere se stabileşte prin ordin al ministrului sănătăţii.
Autoritățile pot institui carantină zonală, „pentru persoanele aflate şi activităţile derulate în perimetrul afectat de situaţiile de risc epidemiologie sau biologic”.
Camera Deputaților este prima cameră sesizată, urmând ca legea să meargă la Senat.
Președintele interimar al PSD a avut joi dimineață o discuție cu secretarul de stat Raed Arafat, pe legea trimisă de Guvern în Parlament care reglementează carantina și izolarea bolnavilor de COVID-19.
„Cu ajutorul specialiștilor și al societății civile, am construit o lege a carantinei care chiar să-i protejeze pe români în fața pandemiei, nu să acopere abuzurile!”, a scris Ciolacu, pe Facebook, după discuția cu șeful DSU.
„Dimineață, am avut o întâlnire la Parlament cu dl Raed Arafat și mai mulți colegi juriști pentru a găsi cele mai bune formulări la noua lege privind carantina și izolarea. Asta fiindcă Guvernul PNL elaborează și ne trimite în Parlament doar catastrofe pe care trebuie să le reparăm în regim de urgență. Ieri, i-am chemat la dezbatere pe experții societății civile, care ne-au ajutat să eliminăm aberațiile liberale ce atentau la drepturile și libertățile românilor. Azi, după discuția foarte aplicată cu dl Arafat, avem garanția că putem da votul final pe o lege coerentă și eficientă!”, susține Ciolacu.
Comisia Juridică din Camera Deputaților, controlată de PSD-iștii Nicușor Halici și Oana Florea, au organizat o dezbatere, la solicitarea lui Marcel Ciolacu pe legea Guvernului privind carantina și izolarea persoanelor infectate sau suspecte de noul coronavirus.
La dezbatere au fost invitați reprezentanții unor ONG-uri care promovează teoriile conspirației sau cadre medicale care se opun vaccinării și nu recunosc gravitatea pandemiei de Covid. În urma dezbaterilor, legea va fi modificată radical, a anunțat Oana Florea.
Dezbaterea organizată de Nicușor Halici și Oana Florea s-a referit mai puțin la subiectul discuției - legea privind carantina și izolarea și a servit mai degrabă pentru promovarea teoriilor conspirației. „Virusul nu există”, „Sunt cazuri inventate”, „Nu trebuie să purtăm mască” sau „Guvernul trebuie să oblige populația să consume vitamina C și D” sunt doar câteva dintre concluziile așa-zisei dezbateri organizate de PSD.
De asemenea, unii participanți la dezbatere au politizat discuțiile, au acuzat Guvernul de practici „naziste” și au amenințat cu proteste.
După dezbatere, deputatul jurist Oana Florea a anunțat că PSD va modifica legea „în acord cu solicitările societății civile”.