Legea CNA, schimbata prin Ordonanta de Urgenta. CNA va putea fi DEMIS de Parlament

Fara Autor | 09.11.2012

Pe aceeași temă

Guvernul are pregatita o Ordonanta de Urgenta prin vrea sa modifice Legea Audiovizualului in asa fel inicit CNA sa poata fi demis de Parlament daca raportul de activitate este respins, scrie Reporter Virtual. In prezent, raportul CNA doar se discuta in Parlament, fara a fi votat, asa cum este cazul si altor institutii publice, SRI, de exemplu. O alta prevedere a OUG este aceea prin care efectele unei sanctiuni date de CNA se suspenda in cazul in care televiziunile o contesta in instanta.



Potrivit Reporter Virtual, Guvernul Ponta pregateste o OU prin vrea sa modifice Legea  Audivizualului nr 504/2002, lege organica ( care nu poate fi modificata prin Ordonante) si care a figurat la capitolul "Acte normative" care trebuiau discutate in sedinta de guvern din 6 noiembrie.

Conform surselor Reporter Virtual, Guvernul Ponta inteționează să simplifice demiterea membrilor CNA, care acum pot fi puși pe liber doar dacă nu-și pot exercita funcția pe o perioadă mai mare de șase luni sau au o condamnare penală definitivă.

Spre deosebire de Consiliile de administratie din TVR sau Societatea Română de Radio, CNA nu poate fi schimbat prin picarea raportului de activitate in parlament. Raportul doar se prezintă și se dezbate.

Prin noul proiect de modificare a legii, membrii CNA pot fi demiși de plenul Parlamentului dacă raportul este respins.

În relația CNA cu posturile, Guvernul doreste sa introduca o prevedere interesantă: dacă postul contestă în instanță decizia de sancționare, sunt suspendante de drept efectele deciziei CNA de sancționare (afișarea pe post, achitarea contravenției etc.) pâna la pronunțarea definitivă, ce poate veni dupa ani.

Potrivit Reporter Virtual, o alta modificare a legii se refera la obligarea cablistilor de a asigura, prin echipamente proprii și pe cheltuiala lor, aceeași calitate a semnalului pentru toate programele pe care le retransmit. Dacă nu o fac, pot fi sancționati cu amenzi între 1% – 3% din cifra de afaceri. Dacă nu rezolvă problema în cinci zile, CNA trebuie să-i retragă cablistului avizul.

În același proiect propus există încă două propuneri:

- eliminarea sau restrângerea intermediarilor dintre posturi și anunțători, intermediarii putând cumpăra spațiu de publicitate doar în numele beneficiarului final al publicității;

- posibilitatea posturilor TV de a depăși cu șase spoturi de zece secunde în cadrul transmisiunilor sportive limita de douăsprezece minute pe oră de publicitate impusă de Directiva UE.

Intentiile guvernului de a modifica Legea Aurdiovizualului vin in contextul in care USL a refuzat PDL locurile care i se cuvin in CNA potrivit algoritmului politic, asa cum a procedat si in cazul CA de la Televiziunea publica, decizie considerata insa neconstitutionala de CCR.

In momentul de fata, USL are majoritatea in CNA si protejeaza Antena 3 de amenzi sau alte sanctiuni chiar si in cazurile grave de incalcare a legii.

Joi, cinci membri CNA au dat publicitatii un protest in care arata ca nu s-a luat nicio decizie impotriva Antenei 3, care a declansat o campanie impotriva CSM si CCR, a judecatorilor din aceste doua organisme. "CNA a devenit garantul intereselor Antenei 3", spun semnatarii.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22