Legea de care depind investiții de miliarde de euro, va fi adoptată fără dezbatere publică

Redactia | 18.06.2018

O lege care este vitală pentru continuarea exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi din Marea Neagră va intra luni pentru votul în plenul Camerei Deputaților, în aceeași zi în care va primi și raportul final al Comisiei pentru industrii, conduse de Iulian Iancu.

Pe aceeași temă

 

 

 

Practic, o lege de care depinde continuarea unor investiții de multe miliarde de euro pentru punerea în exploatare a resurselor minerale din Marea Neagră, va trece pe nevăzute, după ce a zăcut patru luni la Comisia de industrii, șeful acesteia, Iulian Iancu refuzând să dezbată public proiectul, scrie G4Media.ro.

 

Proiectul legii offshore, inițiat de Guvern, a fost aprobat în Senat încă din luna februarie. De atunci, n-a mai fost dezbătut cu toate insistențele companiilor care au investit în explorarea și evaluarea zăcămintelor offshore din Marea Neagră. Practic, legea va ajunge la publicare în Monitorul Oficial, fără ca forma finală să fi fost cunoscută anterior.

 

Legea offshore vine în completarea reglementărilor exploatărilor onshore datorită complexității și efortului financiar incomparabil mai mari. Până acum, companiile care concesionat perimetre în Marea neagră, au investit în faza de explorare peste două miliarde de euro, din care un miliard doar Exxon Mobil și OMV Petrom, descoperind resurse importante de gaze naturale

 

Pentru a putea lua decizia finală de investiții și a începe lucrările de extracție, companiile așteaptă de peste un an legea offshore care să prevadă tipurile de avize necesare, modul de colaborare cu autoritățile, precum și detalii legate de cadrul financiar. Viitoarele cheltuieli de dezvoltare sunt cifrate la alte câteva miliarde de dolari, potrivit datelor făcute publice de ExxonMobil, OMV Petrom, Black Sea Oil and Gas (deţinută de gigantul american Carlyle), Lukoil şi Romgaz – principalele companii care au acorduri semnate în Marea Neagră.

 

Proiectul inițial, asumat de Guvernul Tudose, avea câteva prevederi considerate nepotrivite de Iulian Iancu, șeful Comisiei care trebuie să emită un raport pentru ca votul în plen să poată fi dat. Astfel, Iancu a criticat săptămâna trecută o prevedere din proiect legată de creditul fiscal acordat investitorilor (restituirea unor sume dacă se modifică redevenţele sau taxele). O prevedere considerată excesivă de unii investitori este obligația de a avea minim un sfert din angajați români și de a lucra cu companii românești.

 

Iulian Iancu a refuzat să pună proiectul pe ordinea de zi a comisiei pe care o conduce de aproape patru luni. Săptămâna trecută însă a avut loc dezbaterea proiectului, fără  ca la final să existe un raport public. Potrivit surselor G4Media.ro, raportul a fost amânat din cauza divergențelor dintre investitori și Iulian Iancu.

 

Întârzierea dezbaterii și adoptării proiectului de lege a fost criticată de analiști, dar și de companiile care așteaptă legea pentru a putea lua decizia de investiții. Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas SRL, a declarat pentru G4Media.ro în luna mai că “Din păcate, aceste întârzieri prelungite în adoptarea Legii offshore au un impact nefavorabil asupra tuturor celorlalte eforturi pe care le întreprindem în prezent şi care sunt activități importante pentru obţinerea deciziei finale de investiţie, respectiv procesul de sezon deschis administrat de Transgaz pentru conectarea la SNT, finanțarea proiectului, capacitatea de a încheia acordul de vânzare a gazelor extrase și licitațiile pentru echipamentele aferente fazei de construcţie a proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia. BSOG a întreprins toate aceste eforturi presupunând o rezolvare în timp util a acestor aspecte critice. Cu astfel de întârzieri și cu diminuarea încrederii în adoptarea Legii offshore, obţinerea vreodată a deciziei finale de investiţie devine o preocupare majoră”.

 

Și Sandra Oudkirk, secretar asistent adjunct pentru diplomaţie energetică în cadrul Departamentului de Stat al SUA, a avertizat într-un interviu pentru G4Media.ro că în lipsa cadrului legislativ nicio companie nu va investi. Diplomatul american a mai spus că, în domeniul energetic, România concurează cu tot restul lumii, proiectele de investiții propuse companiilor americane fiind analizate la concurență cu cele de pe tot globul.

 

Aflat sub presiunea companiilor din domeniu, Iulian Iancu a declarat săptămâna trecută că ”vrem să se voteze în această sesiune. Practic avem formulările deja redactate, le-am discutat deja, la momentul discuţiei operatorii au fost încântaţi de modalitatea de abordare”.

 

Problema majoră este însă că, dacă proiectul va trece pe repede înainte luni atât în Comisia pentru Industrii, cât și în plen, opinia publică nu va avea timpul fizic de a consulta raportul final cu care legea offshore va intra în plen. Ca urmare, în absența unei dezbateri publice reale, va fi imposibil de analizat calitatea legii, cum arată prevederile controversate. Practic, nu vom ști decât la publicarea în Monitorul Oficial dacă apar înlesniri fiscale sau noi taxe pentru companii, dacă există modificări în privința avizării acestor lucrări extrem de sensibile (impact de mediu, de securitate, arheologie etc.).

 

G4Media.ro va urmări pe parcursul zilei de luni modul în care proiectul este dezbătut în Comisia de Industrii și în plenul Camerei Deputaților.

 

Foto: Iualian Iancu (InquamPhotos / George Călin)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22