Legea defaimării trece de Comisii. Amenzi pentru protejarea demnității sau cenzură?

Vlad Toma | 09.02.2016

Legea "defaimarii sociale", inițiată de președintele PSD Liviu Dragnea, a primit aviz favorabil în Comisia Juridica si în Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților, existând 17 voturi "pentru" și 5, ale PNL si UDMR, "impotriva".

Pe aceeași temă

 

Cele două comisii au adoptat mai multe amendamente care cresc amenzile prevazute initial in proiectul de lege, acestea ajungând până la 100.000 lei, în ciuda faptului că Dragnea declarase in octombrie că amenzile vor fi simbolice, transmite Hotnews.

 

Din lege au fost eliminate criteriile legate de apartenenta politica si de avere, prin adoptarea unor amendamente, în urma numeroasele critici apărute pe această temă.

 

"E vorba de legea privind asigurarea toleranței, este o lege importantă în condițiile în care, în multe părți ale lumii cresc tesiunile sociale, etnii sau fata de minoritati. România a rămas o insulă de stabilitate, de toleranță și o insulă de respectabilitate, e important să rămână așa. Este o lege care în România va avea susținere pentru că romanii sunt toleranti și este împortant ca în România sa nu apară curente împotriva unor minorități care au început sa apara in Europa cat si în alte colturi ale lumii", a explicat Liviu Dragnea.
 

În spațiul public au apărut de asemenea nenumărate critici legate de faptul că această lege ar ascunde în spatele accentului pe toleranță și demnitate intenția de a limita libertatea presei și de a cenzura spațiul on-line.

 

 

Context

 

Plenul Senatului a adoptat in octombrie 2015 proiectul legislativ privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup initiat de presedintele interimar al PSD Liviu Dragnea. Prevederile proiectului:

 

  • Art. 19 - (1) Defaimarea sociala constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 60.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup social.
  • Art. 1. - d) Defaimare sociala - fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un anumit grup social.
  • c) Grup social - categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, apartenenta politica, orientare sexuala, origine sociala, avere, dizabilitati, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA.

 

Dragnea declarase atunci, în urma unor critici, ca va elimina din criteriile de apartenenta politica si de avere, ceea ce s-a intampla astazi, prin adoptarea unui amendament in acest sens. 
 

"Spiritul legii nu a fost de a proteja in vreun fel partidele politice sau oamenii politici de critici, dar pentru a elimina orice risc, care intr-adevar poate apare, ca cineva vreodata sa foloseasca aceasta prevedere pentru a-si proteja partidul sau actiunile, aceasta notiune va fi scoasa din lege. N-a fost gandita nici pe departe ca un mijloc de cenzura, ci ca un mijloc legal pentru a sprijini libera exprimare si respectul reciproc si demnitatea umana. Exista posibilitatea ca in perioada urmatoare sa apara in lume foarte multe tensiuni si foarte multe atitudini radicale. Ar putea apare si la noi acest risc", spunea Dragnea.

 

Initiativa legislativa vizeaza infiintarea unui departament special in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, dar si obligatia ca radioul si televiziunea publica sa includa programe de promovare a tolerantei, profesorii sa urmeze cursuri pe aceasta tema, iar unitatile de invatamant sa adopte un "plan anual pentru implementarea actiunilor privind combaterea discriminarii".
 

Persoana care se considera vizata de defaimarea sociala poate formula, in fata instantei de judecata, o cerere pentru acordarea de despagubiri si restabilirea situatiei anterioare defaimarii sau anularea situatiei create prin discriminare, in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei sau "de la data la care persoana interesata putea sa ia cunostinta de savarsirea ei, arata initiativa legislativa.

 

Initiatorul arata in expunerea de motive ca "propunerea legislativa are drept scop crearea unor mecanisme de promovare a valorilor privind demnitatea umana si toleranta fata de diferentele de grup", fiind vizate trei domenii in care se pot dezvolta aceste mecanisme de promovare: educatia, mass-media si activitatea functionarilor din administratia publica locala si centrala.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22