Legea dării în plată blochează o altă lege, spune Guvernatorul Mugur Isărescu

Tudor Despina | 14.03.2016

Legea dării în plată blochează aplicarea Legii obligațiunilor ipotecare, spune guvernatorul Băncii Naționale.

Pe aceeași temă

 

Una dintre condițiile pe care România trebuie să le îndeplinească, a explicat Mugur Isărescu, pentru ca o asemenea lege – a obligațiunilor ipotecare – să poată funcționa privea reducerea dependenței sistemului financiar de finanțarea externă, astfel încât puterea de economisire internă să depășească valoarea împrumuturilor.

 

În Decembrie 2015 a fost adoptată o lege pentru care am fost foate multă vreme criticați la nivel european – Legea obligațiunilor ipotecare sau Legea obligațiunilor acoperite sau garantate cu proprietăți ipotecare”, a spus luni Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe. El a ținut să sublinieze că noua Lege a dării în plată complică situația.

 

De ce abia după 25 de ani? Pentru că aveam câteva condiționalități de îndeplinit. (…) Asta s-a întâmplat în Decembrie, la o lună după ce a fost adoptată Legea privind darea în plată, care face pilaf Legea obligațiunilor ipotecare”, a adăugat Guvernatorul BNR, potrivit Ziare.com.

 

Săptămâma trecută, Isarescu a comentat, intr-un interviu pentru Radio Romania Actualitati, nemultumirile anumitor grupuri de cetateni legate de activitatea bancilor din Romania. Isarescu a admis ca exista multi oameni in Romania care au suferit de pe urma crizei, dar a subliniat faptul ca BNR nu a sustinut deloc bancile, nici cele cu capital romanesc, nici cele cu capital strain.

 

"Observam ca pe masura ce fundamentele macroeconomice s-au imbunatatit, pe masura ce inflatia a scazut, pe masura ce dobanzile au ajuns la minime istorice, pe masura ce lichiditatea pietei este multa, poate chiar mai mult decat suficienta, s-au intetit vocile acestea exprimand nemultumirea. Nemultumirea despre sistemul bancar, nemultumiri chiar la adresa BNR.

 

Sunt persoane si firme care au suferit de pe urma crizei pentru ca nu-si mai pot plati datoriile. Sunt persoane care si-au pierdut locurile de munca sau au trecut printr-o experienta traumatizanta de reduceri de salarii in timp ce trebuiau sa-si plateasca datoriile scadente", a spus Isarescu, in interviul dat la Romania Actualitati.

 

El le-a transmis nemultumilor ca starea macroeconomica a Romaniei e una dintre cele mai bune comparativ cu tarile din regiune: "Datoria noastra este sa stabilim un echilibru intre ce s-a intamplat in Romania in realitate - sa le dam in mare masura acestor oameni care au suferit de pe urma crizei, dar in acelasi timp sa spunem urmatorul lucru: in Romania, statul roman, banul public n-a avansat un leu in ajutorarea bancilor, fie ele cu capital romanesc sau strain.

 

Cu alte cuvinte or fi avand si bancile pacatele lor, dar soliditatea bancilor nu a fost in aceasta perioada pusa la indoiala. Mai mult, starea macroeconomica a Romaniei e aproape dintre cele mai bune comparativ cu tarile din regiune. Noi stim ca nemultumitii sunt un grup destul de galagios,  dar limitat de persoane, si ca nu reprezinta marea masa a celor care lucreaza cu sistemul bancar romanesc. Am vazut cateva dintre lozincile cu care au venit. Una este intr-adevar destul de atragatoare pentru publicul larg. Anume ca BNR ar apara bancile iar  guvernatorul ar fi avocatul bancilor.

 

Eu trebuie sa spun foarte clar ca sa auda toti romanii: BNR nu este avocatul niciunei banci. BNR este protector si ea protejeaza banii romanilor. Banii deponetilor trebuie protejati”, a argumentat Isărescu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22