Pe aceeași temă
Guvernul explică întârzierea prin faptul că instituţiile ce trebuie să gestioneze asemenea cazuri nu sunt încă pregătite să facă asta. Mai mult, nu sunt nici destui judecători pentru noua categorie de cauze.
Legea este un adevărat balon de oxigen pentru restanţierii la bănci. Vor putea să reeşaloneze datoriile pe o perioadă de cinci ani şi vor scăpa de penalităţi şi executare silită. În plus, cine şi-a pierdut casa în urma executării silite va avea dreptul să locuiască în fosta proprietate, cu chirie, când legea va intra în vigoare, transmite Digi 24.
Aplicarea Legii insolventei persoanelor fizice a mai fost amanata cu un an, respectiv pana in decembrie 2016, iar ulterior, cu inca sapte luni, termenul pentru intrarea in vigoare fiind stabilit pentru 1 august 2017, scrie Hotnews.ro.
Guvernul justifica decizia prin faptul ca a luat in calcul complexitatea domeniului reglementat prin aceasta lege, precum si punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii in care semnaleaza faptul ca este nevoie de pregatirea riguroasa a capacitatii administrative a instantelor chemate sa aplice procedurile insolventei persoanelor fizice. De asemenea, in adresa CSM se mentioneaza si faptul ca legislatia recent adoptata privind darea in plata ofera solutii alternative pentru ipotezele in care dezechilibre contractuale au dus la pierderea utilitatii contractului pentru una din parti.