Legea pensiilor a fost votată. Impactul bugetar în 2019 este de peste 8 miliarde lei

Laurentiu Gheorghe | 26.06.2019

Legea pensiilor a fost votată în Camera Deputaților cu 197 de voturi „pentru” și 70 de abțineri. Camera deputaților a fost cameră decizională.

Pe aceeași temă

Camera Deputaţilor a votat miercuri cu 197 de voturi proiectul legii pensiilor, inițiat de fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Proiectul are un impact bugetar de peste 8 miliarde de lei în acest an și de 25 miliarde de lei anul viitor. Mai multe instituții internaționale, printre care FMI și Comisia Europeană au avertizat că majorările de pensii în ritmul prevăzut de lege sunt nesustenabile, mai ales pe fondul îmbătrânirii populației.

Inițiată de fostul ministru al Muncii, Olguța Vasilescu, Legea pensiilor este cea mai importantă promisiune electorală făcută de PSD prin celebrul program de guvernare. Legea ar urma să se aplice gradual din 1 septembrie 2019, dată de la care Guvernul PSD promite majorarea punctului de pensie.

Proiectul legii pensiilor se află pe ordinea de zi a plenului, după ce marţi Comisiile pentru muncă şi cea juridică ale Camerei Deputaţilor au dat un raport favorabil.

Legea a fost reexaminată ca urmare a deciziei de neconstituționalitate a CCR, iar modificările făcute de comisii au vizat punerea în acord cu decizia Curţii Constituţionale a articolelor declarate neconstituţionale.

În urmă cu o săptămână, legea privind sistemul public de pensii nu a întrunit, în plenul Senatului, numărul necesar de voturi pentru a trece.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, i-a asigurat însă pe români că în Camera Deputaților proiectul va fi aprobat, el susținând că legea este "bună” pentru pensionarii din România.

El a mai susținut că pensionarii nu vor fi afectați "sub nicio formă" de aceste întârzieri, dar va fi afectată cu siguranță munca de la casele de pensii. Întrebat dacă vor exista bani la buget pentru pensii, ministrul Muncii a răspuns: "Vom face în așa fel încât să fie bani".

Principalele noutăți din Legea pensiilor

· Legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând din 1 septembrie 2019 și până în 2022.

· Punctul de pensie ar urma să fie de 1.265 lei în 2019, de 1.775 lei în 2020, de 1.875 lei în 2021, adică sumă aferentă valorii punctului de referință (VPR) nou introdus de 75 de lei plus majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții, preciza Olguța Vasilescu. Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut realizat, potrivit proiectului.

· Proiectul prevede tot 4 categorii de pensii: de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și cea de urmaș.

· De asemenea, potrivit noii Legi a pensiilor, se valorifică toate drepturile de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii și alte bonusuri.

· Printre noutățile aduse de proiect se numără cea privind introducerea masteratului și doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioadă asimilată urmând a se acorda câte 0,25 de puncte.

· Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22