Legea PENSIILOR SPECIALE a fost votata de plenul Parlamentului. Au fost 303 voturi pentru, 124 impotriva si 2 abtineri

P.c. | 16.06.2015

Pe aceeași temă

Plenul Parlamentului a votat astazi proiectul de lege care prevede acordarea unor pensii speciale membrilor sai. Proiectul de lege a fost votat cu 303 de voturi pentru, 124 impotriva si 2 abtineri. Proiectul a intrat in dezbaterea parlamentara in luna aprilie. Initial, proiectul a fost semnat de aproximativ 260 de deputati si senatori, atat de la Putere, cat si de la Opozitie. Ulterior, liberalii au anuntat ca toti parlamentarii din grupurile PNL si-au retras semnaturile de pe initiativa legislativa, cu exceptia lui Radu Zlati.

 

UPDATE:  Proiectul de lege a fost votat cu 303 de voturi pentru, 124 impotriva si 2 abtineri.

 

UPDATE  Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a respins propunerea PNL de a se scoate de pe ordinea de zi proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, înregistrându-se 117 voturi "pentru" și 289 de voturi "împotrivă".

 

"Solicit scoaterea de pe ordinea de zi a propunerii legislative de modificare a Statutului parlamentarului, retrimiterea la comisie pentru cel puțin două săptămâni. Temeiul solicitării mele — raportul comisiei este anterior emiterii punctului de vedere de către Guvern, proiectul de lege nu prevede, așa cum este stipulat în Constituție, stabilirea sursei de finanțare și al treilea argument nu cred că Parlamentul României are ca prioritate să rezolve problemele parlamentarilor, cred că Parlamentul României trebuie, în primul rând, să se ocupe de rezolvarea problemelor cetățenilor care ne-au trimis în Parlament", a spus liderul deputaților PNL Ludovic Orban, citat de Agerpres.

 

Președintele Comisiei parlamentare pentru Statut, Bogdan Niculescu Duvăz, a răspuns că această cerere nu este fundamentată pentru că Guvernul nu a răspuns în termenul legal. Există o prevedere clară că acolo unde Executivul nu răspunde în termen legal comisia poate să-și elaboreze raportul, ceea ce s-a și întâmplat, a explicat Duvăz.

 

"În ceea ce privește sursa de finanțare, ea este indicată în mod clar în acest raport și anume bugetul de stat al României prin alocarea sumelor necesare în bugetul Senatului și bugetul Camerei Deputaților. Aceste două lucruri sunt suficiente pentru a respinge această cerere", a încheiat Duvăz.

***

Proiectul de lege introduce la articolul 73 din Legea 7/2006, un articol nou 73(1) în care se precizează că funcționarii publici cu un stagiu de cotizare de 30 de ani au dreptul la o pensie pentru limită de vârstă la împlinirea vârstei standard de pensionare din sistemul public de pensii. Dacă din cei 30 de ani, 14 ani au cotizat în structurile Parlamentului, ei vor beneficia de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării, relateaza Evenimentul zilei.

 

Dacă parlamentarii vor depăși vechimea de 14 ani în Parlament, pentru fiecare an se mai adăugă câte 1% din venit la pensie. Parlamentarii care au un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puțin 14 ani în structurile Parlamentului pot cere pensionarea înainte de vârsta prevăzută în lege, dar nu mai devreme de 60 de ani.

 

CITESTE SI: 255 de parlamentari au semnat proiectul prin care isi acorda pensii speciale. Proiectul a fost depus la Camera Deputatilor

 

De lege beneficiază și funcționarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care între 4 și 14 ani au cotizat în structurile Parlamentului. Cuantumul fiecărui an care lipsește din vechimea de 14 ani va fi micșorat cu 1%.

 

CONTEXT

 

Unul dintre inițiatori, deputatul PSD Petru Daea, a afirmat că parlamentarii au nevoie de pensii speciale deoarece ei nu beneficiază de spor de vechime pentru perioada petrecută pe băncile legislativului. Daea a explicat la momentul depunerii proiectului ca legea prevede ca un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizatie speciala de peste 4.000 de lei, iar pentru un mandat va primi circa 1.500 de lei.

 

În cazul său, pensia ar urma să fie de 2.500 de lei, dar dacă se aprobă proiectul, suma va fi de 6.000 de lei, întrucât el este parlamentar din anul 2004.

 

"Cuantumul indemnizației se acordă în limita a 3 mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizației îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară", se arată în proiectul de lege.

 

Cei cu un singur mandat în Parlament vor primi în plus o indemnizație de 1.200 de lei, spune Petre Daea, cei care au stat prin Parlament două mandate - 2.400 de lei, iar celor cu trei sau mai multe mandate le-ar reveni 3.600 de lei, sume ce se adaugă la pensia calculată în funcție de contribuții.
 

Prevederi ale proiectului de lege :


(1)Deputatii si senatorii care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare au dreptul, la sfarsitul mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta.
(2)De indemnizatie beneficiaza si deputatii si senatorii care au avut anterior prezenti legi calitatea de parlamentar, daca se indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare
(3)Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indeminzatia bruta lunara aflata in plata.
(4)Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta prevazut la alin (2) se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de catre un deputat/senator aflat in exercitarea mandatului, corespunzator fiecarui an de mandat,in limita a maximum trei mandate.
(5)Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara.
(6)Indemnizatia pentru limita de varsta se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat/senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data. 
(7)Indemnizatia pentru limita de varsta de cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate.
(8)Indemnizatia pentru limita de varsta este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate.
(9)Cuantmul indemnizatiei pentru limita de varsta se suporta din bugetul de stat. 
(10)Cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru limita de varsta se depune la secretariatul General al Camerei Deputatilor sau Senatului, dupa caz. 
(11)Indemnizatia pentru limita de varsta se acorda incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.

 

CITESTE SI:

Ce averi au parlamentarii care vor pensii SPECIALE? Ciprian Nica, deputat PSD: Am reparat NEDREPTATILE comise de guvernarea Boc şi Băsescu

Cum motiveaza parlamentarii pensiile speciale: un DREPT FIRESC, o necesitate, o masura compensatorie

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22