Legea privind învățământul online, inițiată de PSD, atacată de Iohannis la Curtea Constituțională

Laurentiu Gheorghe | 11.05.2020

Legea care prevede că activitățile din învățământul preuniversitar și universitar se pot desfășura și online a fost atacată de Klaus Iohannis la Curtea Constituțională.

Pe aceeași temă

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale luni, 11 mai a.c., o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru completarea Legii educației naționale nr. 1/2011”, anunță oficial administrația prezidențială. Însă legea atacată acum la CCR nu are legătură cu predarea online din acest moment, care este reglementată prin ordin de ministru și ordonanță a guvernului.

Legea atacată de Iohannis la CCR a fost iniţiată de un grup de senatori PSD și viza inițial stabilirea modului de notare a elevilor, dar aceste prevederi au fost eliminate printr-un amendament adoptat în Comisia de învăţământ şi însuşit de plenul Senatului.

Președintele sesizează că nu a fost respectat principiul bicameralismului în modul de adoptare a acestei legi. Mai exact, forma adoptată de Camera Deputaților a fost complet modificată în Senat, care a adoptat această lege în calitate de cameră decizională, reclamă Președintele.

Un alt aspect criticat de președinte la CCR este cel care prevede intrarea în vigoare a legii. Constituția prevede că legea trebuie să intre în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, în timp ce legea adoptată de Senat prevedea că intrarea în vigoare are loc în ziua publicării.

„Actul normativ, în forma transmisă la promulgare, completează Legea educației naționale, în vederea creării cadrului normativ în baza căruia activitățile din învățământul preuniversitar și universitar să se poată desfășura și online. Prin modul în care a fost adoptată, însă, legea dedusă controlului de constituționalitate contravine prevederilor art. 61 alin. (2) și ale art. 75 alin. (1) din Constituție, fiind deturnată voința inițiatorilor, contrar principiului bicameralismului dezvoltat în jurisprudența Curții Constituționale. De asemenea, legea criticată încalcă dispozițiile art. 78 din Constituție referitoare la intrarea în vigoare a legii”, se arată în sesizare.

Astfel, precum amenzile, şi cursurile online la facultate sau liceu ar putea fi contrare Constituţiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22