Legea privind revoluția fiscală zace de 5 luni la Parlament în lipsa avizului de la guvern

Dora Vulcan | 16.05.2018

IMM-le din Romania fac din nou apel la Parlament să adopte proiectul de lege prin care se adoptă OUG 79/2017, a așa-zisei revoluții fiscale, care zace de cinci luni în așteptarea punctului de vedere de la guvern. Lipsa ei nu face decât să adâncească nesiguranța existentă deja pe piață.

Pe aceeași temă

 

 

 

Primele suspiciuni generate de întârzierea legii sunt legate de constituționalitatea sa. Oamenii de afaceri reclamă nesiguranța și instabilitatea pe care o induce în mediul de afaceri această întârziere.

 

Este ceea ce spune și Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), pentru Ziare.com:

 

"Dorinta noastra este ca Parlamentul sa voteze legea de aplicare a ordonantei de urgenta privind revolutia fiscala, pentru ca legea nici macar pana acum nu a iesit din Parlament. Vrem sa ni se spuna foarte clar daca are probleme de constitutionalitate sau nu, pentru ca in continuare exista incertitudine si asta se manifesta la nivelul tuturor. Faptul ca Parlamentul inca nu scoate legea ne tine pe toti intr-o situatie de instabilitate."

 

 

 

Lansare în forță, eșuare la mal. Mediul de afaceri, afectat de întârzieri, cere adoptarea legii. Puterea se face că n-aude

 

 

Proiectul de lege privind adoptarea OUG 79/2017 a fost aprobat de Senat pe 4 decembrie 2017. Trei zile mai tarziu, a ajuns la Camera Deputatilor, for decizional, iar pe 14 decembrie, Comisia de Buget ar fi trebuit sa prezinte un raport pe care deputatii urmau sa-l voteze in plen. Cu toate astea, raportul nu a ajuns pe ordinea de zi a Comisiei nici pana in ziua de azi, scrie sursa citată.

 

Nu este prima data cand mediul de afaceri cere adoptarea legii privind "revolutia fiscala".

 

Presedintele CNIPMMR Florin Jianu a atras atenția asupra riscurilor amânării încă din luna martie, arătând că mediul de afaceri are de pierdut din cauza ei. Jianu spune că întreprinzătorii privați se tem că, de fapt, legea pune probleme de constituționalitate. Jianu nu e singurul care cere adoptarea fără nicio altă întârziere a legii. În aprilie, când deja legea acumulase patru luni de întârziere, Florin Pogonaru, președintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, exprima aceleași suspiciuni de neconstituționalitate pe care legea le ridică în rândul oamenilor de afaceri și spune că incertitudinile deja create pe piață cu privire la așa-zisa revoluție fiscală sunt amplificate de această întârziere.

 

"Este vorba de nesiguranta, impredictibilitate. Sunt voci care se tem ca va fi declarata neconstitutionala si cu atat mai mult este datoria parlamentarilor sa accelereze adoptarea acestei ordonante sub forma de lege pentru a inlatura astfel de zvonuri. Este clar ca exista o tensiune reala, pentru ca, pe de o parte, aceasta ordonanta a taiat drastic, cu 40%, veniturile administratiilor locale, iar reprezentantii lor probabil ca se impotrivesc in continuare legii, pentru ca ei nu stiu cum vor fi compensati pentru acele taieri. Iar, pe de alta parte, sunt aceste semnale ca ar putea fi declarata neconstitutionala", spune Pogonaru.

 

 

 

Președintele PSD al Comisiei Buget Finanțe din Camera Deputaților așteaptă ”rearanjările” de la Guvern

 

 

Luna trecuta, Marius Budai, presedintele Comisiei de Buget Finante a Camerei Deputatilor, afirma pentru Ziare.com ca adoptarea legii de aprobare a "revolutiei fiscale" intarzie pentru ca se asteapta punct de vedere de la Guvern.

 

"Am avut dezbateri generale pe acest proiect de lege, dar datorita faptului ca s-a tot intervenit pe OUG asteptam rearanjarea lui la Guvern si sa vedem cum il aprobam. Asteptam punct de vedere de la Guvern pe tot ce s-a mai modificat, pentru ca el a mai fost modificat prin ordonante si apoi sa putem interveni noi. Eu am facut doar o dezbatere generala cu toti factorii implicati si acum asteptam punctul final", a declarat Marius Budai.

 

Punctul de vedere al Guvernului nu a sosit insa nici pana acum, dar Marius Budai nu considera ca oamenii de afaceri trebuie sa isi faca griji in aceasta privinta.

 

"Inca nu a sosit, asteptam (punctul de vedere al Guvernului - n.red.) . Dar ordonanta e in vigoare, e legiferata, a fost modificata prin alta ordonanta, deci e in vigoare. Este valabil pentru orice lege care iese azi din Parlament. Nu poate opri nimeni un parlamentar ca in urmatoarea sesiune sau dupa o luna sa faca un proiect de modificare, de exemplu la Codul Fiscal. De exemplu, la Codul Fiscul sunt proiecte de modificare cu zecile. Asta nu se inseamna ca se creeaza incertitudine", spune acum Marius Budai.

 

 

 

 

 Valoarea primelor în sectorul privat a crescut cu 68% în primul trimestru din 2018 ca să compenseze scăderea salariilor prin mutarea contribuțiilor la angajat

 

 

Smartree, lider pe piata de externalizare a proceselor de HR, a analizat recent efectele aplicarii revolutiei fiscale și a constatat că: 

 

  • salariile angajatilor din mediul privat au scazut in primele trei luni din acest an cu 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
  • companiile au fost obligate să acorde angajatilor in primul trimestru al acestui an bonusuri si beneficii extra-salariale mai mari cu 68% fata de media din aceeasi perioada a anului trecut, tocmai pentru a compensa scaderile salariale cauzate de ordonanta de urgenta, Este de departe cea mai mare valoare inregistrata pentru acest indicator la inceput de an, marjele de crestere situandu-se in anii precedenti intre 6% si 23%.

 

 

Atat cresterea valorii bonusurilor, cat si scaderea salariilor din primul trimestru din acest an sunt puse pe seama incertitudinii create de modificarile legislative, mai exact de trecerea contributiilor sociale obligatorii din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, precizeaza Smartree, într-o analiză privind forța de muncă. 

 
 
 

Potrivit Smartree Workforce Index, o analiza realizata de Smartree, lider pe piata de externalizare a proceselor de HR, in primele 3 luni ale anului curent, valoarea bonusurilor primite de angajatii din sectorul privat au crescut cu 68% comparativ cu primul trimestru din 2017, in timp ce salariile au suferit o depreciere de 13% in raport cu aceeasi perioada a anului trecut.

 

 

Atat cresterea valorii bonusurilor, cat si scaderea salariilor din primele luni ale acestui an sunt puse pe seama incertitudinii create de modificarile legislative, mai exact de trecerea contributiilor sociale obligatorii din sarcina angajatorului in sarcina angajatului. Adoptata prin intermediul unei Ordonante de Urgenta, aceasta schimbare a generat neincredere in randul angajatorilor, dar si o perioada de expectativa, in care nu s-au luat decizii privind modificarea veniturilor angajatilor. In luna martie insa, o data cu obligativitatea transmiterii in REVISAL a oricarei modificari a salariului de baza brut, a indemnizatiilor, a sporurilor, precum si a altor elemente de calcul salarial, salariile s-au stabilizat, inregistrand acelasi nivel mediu cu cel aferent lunii martie 2017.

 

 

In acelasi context, pentru a compensa scaderile salariale datorate ordonantei de urgenta, companiile au acordat angajatilor in primul trimestru al acestui an bonusuri si beneficii extra-salariale mai mari cu 68% fata de media din aceeasi perioada a anului trecut. Este de departe cea mai mare valoare inregistrata pentru acest indicator la inceput de an, marjele de crestere situandu-se in anii precedenti intre 6% si 23%.

 

 

“Aceste valori reflecta efectele schimbarilor legislative ce au avut loc la inceputul anului. Mai exact, chiar daca salariul minim brut pe economie a crescut de la 1.450 lei la 1.900 lei, aceasta crestere nu a determinat majorarea veniturilor nete in aceeasi masura, asa cum a fost cazul anul trecut si cum ar fi fost de asteptat. Dimpotriva, salariile au suferit o diminuare semnificativa in primele doua luni ale anului, scadere nemaiintalnita in cursul ultimilor 2-3 ani”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

 

 

Nu acelasi lucru este valabil in cazul angajarilor, care, in primul trimestru din 2018 comparativ cu perioada similara a anului trecut au continuat trendul ascendent, procentul de crestere fiind de 11%. Pe ramuri de activitate, cele mai mari cresteri ale numarului de angajari au fost inregistrate in constructii, logistica, productie, serviciile financiare, companii de tehnologie si infrastructura IT sau servicii digitale.

 

 

Mai multe zile de concediu in primul trimestru din 2018

 

In perioada ianuarie – martie 2018, angajatii romani si-au luat mai multe zile de concediu comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut in contextul in care vacanta intersemestriala de iarna a elevilor se contureaza de la an la an ca un reper pe harta zilelor libere.  Astfel, numarul zilelor de concediu de odihna a evoluat in primul trimestru cu 4% fata de perioada similara din 2017, in timp ce numarul zilelor de concediu medical luate de angajati a crescut cu 13%. Aceste cresteri ale numarului de zile de concediu au determinat si o evolutie pozitiva a indicelui “Bunastarea Angajatilor”, cu 28%.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22