Pe aceeași temă
UPDATE - Ședință la PSD, pe legile Justiției, la care participă și liderii UDMR, după ce s-au încheiat lucrările la comisia pe Legile Justiţiei. Liderii parlamentari ai PSD, în frunte cu şeful comisiei, Florin Iordache, au urcat în biroul liderului de grup al PSD de la Camera Deputaţilor. La această şedinţă participă şi liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, însoţit de alţi doi senatori UDMR.
Deputatul PSD Florin Iordache, președintele Comisiei speciale pentru legile justiției, anunță că prima lege din pachetul dezbătut în comisie, 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, va intra la vot în Camera Deputaților miercuri, 6 decembrie. Modificările la Legea 303/2004 au primit un raport favorabil în Comisiei.
Florin Iordache a anunțat și o modificare față de forma adoptată în Comisie. Parlamentarii PSD și ALDE vor susține în plen modificarea răspunderii materiale a magistraților în sensul în care statul va fi obligat să se îndrepte împotriva magistraților care au creat prejudicii prin rea-credință sau gravă neglijență.
Preşedintele comisiei parlamentare speciale privind legile Justiţiei, Florin Iordache (PSD), a declarat că deputații social-democrați vor susţine în plenul Camerei Deputaţilor propunerea respinsă săptămâna trecută. Este vorba de propunerea potrivit căreia, în cazul săvârşii unei erori de către un judecător, statul să aibă obligaţia de a se îndrepta cu acţiune în regres împotriva respectivului magistrat pentru recuperarea prejudiciului.
„La acel aliniat 7 de la răspunderea magistraţilor (Legea 303/2004 - n.r.) sunt trei discuţii în acest moment: în legea în vigoare se spune că (statul - n.r.) se poate îndrepta, în propunerea noastră, statul se îndreaptă şi în amendamentul UNJR, statul are dreptul. Propunerea PSD pe care o vom susţine este să ne susţinem amendamentul nostru cu statul se îndreaptă”, a declarat Florin Iordache.
Comisia parlamentară specială privind legile Justiţiei a modificat miercuri prevederile din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor referitoare la răspunderea magistraţilor, adoptând amendamentele propuse de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România, potrivit cărora statul „are dreptul” de a se îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârşit o eroare judiciară din neglijenţă sau cu rea-credinţă.
Astfel, deşi are majoritatea în comisia specială, PSD şi-a respins propria propunere de modificare a legii. Potrivit acesteia, „după ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.
Amendamentul adoptat de comisia specială săptămâna trecută, prevede că „după ce prejudiciul a fost acoperit integral de către stat, acestuia îi revine dreptul de a se îndrepta cu acţiune în regres prin MFP, împotriva judecătorului sau procurorului care cu rea credinţă sau neglijenţă a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.
Declaraţia aparţine deputatei Steluța Cătăniciu, vicepreședinte al partidului
"În calitatea mea de membru al Comisiei speciale pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, mă dezic total de votul exprimat în ședința comisiei din data de 27 noiembrie 2017, cu privire la forma în care a fost adoptată reglementarea răspunderii magistraților: adică inoperantă. Nu am votat nici în cadrul respectivei ședințe și nu vom vota nici în plenul Camerei Deputaților, în situația în care răspunderea magistraților rămâne reglementată în forma în care a trecut de comisie", a afirmat Steluța Cătăniciu, într-un comunicat transmis Agerpres.
Ea a precizat că ALDE s-a poziționat de la început pentru modificarea celor trei Legi ale Justiției, considerând că aceasta derivă din importanța apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor din România, "care în ultimii ani au fost încălcate de un sistem ce a comis nenumărate abuzuri".
"Acesta este și motivul pentru care, în cadrul comisiei speciale am susținut, ca formă de reglementare, obligația statului de a se îndrepta cu acțiune în regres împotriva magistratului care a încălcat legea cu rea-credință sau gravă neglijență, precum și faptul ca statul să fie obligat să plătească justițiabililor 'de îndată' sumele de bani acordate cu titlu de despăgubiri și nu într-un termen de un an. Amendamentul ALDE a fost respins", a explicat Cătăniciu.
Ea a precizat că așteaptă responsabilitate din partea puterilor legislativă și judecătorească.
"În cadrul comisiei, am fost de bună-credință și am votat toate amendamentele pe care le-am considerat necesare în vederea întăririi independenței justiției. Însă trebuie să înțelegem toți că nu putem vorbi de o justiție independentă atât timp cât nu va fi și responsabilă. Independența justiției fără responsabilitate înseamnă doar putere discreționară, care am văzut ce poate genera! Aștept responsabilitate, în acest sens, din partea ambelor puteri: legislativă și judecătorească", a afirmat Cătăniciu.
Deocamdată, doar Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD, a răspuns celor de la ALDE, după ce partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că nu susține forma actuală a răspunderii magistraților.
"Nu este nicio ruptură în Coaliție. Și noi am fost surprinși de acest amendament. Foarte mulți parlamentari sunt nemulțumiți. Vom avea o discutie foarte serioasă. Vom produce câte schimbări vor fi necesare ca acest pachet de legi să fie votat. Mâine s-ar putea lua în considerare schimbarea unor membri din Comisia specială", a declarat Codrin Ștefănescu la Antena3.
PSD avea nevoie de scandalul din Piața Victoriei: în 10 zile pleacă la promulgare
Jurnalistul Cătălin Striblea, prezentatorul matinalului de la Digi FM, a comentat, într-o intervenție la Digi 24, dar și pe blogul său incidentele de la protestele de sâmbătă, din Piața Victoriei.
„Ziua de sâmbătă a fost una definitorie pentru natura României in ultimul an. Pentru prima dată taberele s-au așezat față în față. Și-au dat măsura puterii și a inteligenței cu care se duce lupta. Este definitorie și pentru cum sunt noi astăzi ca societate, gata să ne păruim. Și definitorie pentru că va regla unele ape și în PSD. Și ar putea fi definitivă, nu definitorie, pentru legile justiției. Pentru că eu cred că de aseară, de la întâlnirea de noapte, grupul conservator al PSD s-a hotărât. Sunt câteva lucruri care trebuie spuse însă. Cineva mi-a dat o teorie interesantă la radio. PSD avea foarte mare nevoie de ce s-a întâmplat sâmbătă în Piața Victoriei. Avea nevoie de un scandal care să maculeze tot ce s-a întâmplat acolo. Nu se vorbește de legile Justiției, de mitinguri, de revendicarile oamenilor, se vorbește de un reprezentant al protestatarilor care a bătut pe cineva și că, de fapt, toți ar fi la fel. Ăsta e mesajul. Dacă te uiți la insistența cu care s-a făcut așa-zisul târg, stai să te gândești de ce era necesar ca PSD să facă treaba asta? Pentru a căuta un scandal, o explicație plauzibilă. PSD avea mare nevoie de scandalul ăsta, să spună că oamenii din piață sunt de fapt oameni violenți, cu idei marginale, care nu reprezintă multă lume, sunt puțini. Asta ar explica și retragerea foarte rapidă a doamnei Firea, care după ce s-a consumat scandalul a spus: OK, plecați. Facem târgul în altă parte. Mai sunt două târguri mari în București. Avem un PSD care, călare pe această chestiune, poate să-și vadă mai departe de legile Justiției, mitinguri și să-și adopte legile cu ușurință. Probabil că ALDE negociază ceva, nu e clar ce negociază, dar sunt sigur că se vor înțelege. Ori n egociază ceva pe lege, un articol important pentru cei din ALDE, ori negociază cine știe ce alte lucruri se petrec în spatele nostru. Nu e vreun pericol mare să se rupă coaliția. În zece zile - două săptămâni va pleca legea la Iohannis. PSD a ieșit mai puternic din încercarea asta.”