Legea salarizării: Majorarea veniturilor personalului plătit din fonduri publice, respinsă

E.b. | 30.05.2017

Deputaţii din Comisia de muncă au dezbătut pe articole, mai bine de şase ore, proiectul Legii salarizării, majoritatea amendamentelor care vizau majorarea veniturilor personalului plătit din fonduri publice fiind respinse.

Pe aceeași temă

 

 

Printre amendamentele admise de membrii comisiei se numără faptul că ordonatorii de credite vor putea acorda lunar premii de excelenţă pentru personalul care a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiilor sau autorităţilor publice, în limita a 5% din cheltuielile cu salariile de bază.

 

Deputaţii din Comisia de muncă au mai decis că dispoziţiile prezentei legi nu se aplică personalului din BNR, ASF, ANRE şi ANCOM, conform News.ro.

 

De asemenea, „controlul aplicării prevederilor legale privind salarizarea personalului plătit din sectorul bugetar se realizează de către Guvern, prin ministere şi instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, potrivit atribuţiilor din domeniul de activitate al acestora, precum şi de alte autorităţi publice centrale autonome cu atribuţii în domeniu”.

 

Comisia de muncă a mai adoptat un amendament la proiectul Legii salarizării, care prevede că salariile lunare ale funcţionarilor publici din consiliile judeţene, locale şi din serviciile publice din subordinea acestora se stabilesc prin hotărâri ale consiliilor locale, judeţene sau ale CGMB, „în urma consultării sindicatelor reprezentative sau a reprezentanţilor salariaţilor”.

 

Un alt amendament vizează că, în situaţia cuantumului de funcţii, indemnizaţia prevăzută la alineatul 1 (indemnizaţia lunară pentru titlul ştiinţific de doctor – n.r.) se acordă, la cerere, numai de către angajatorul unde are funcţia de bază declarată.

 

Membrii Comisiei au adoptat, cu majoritate de voturi, un amendament potrivit căruia ordonatorii de credite pot acorda lunar premii de excelenţă pentru personalul care a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiilor sau autorităţilor publice, în limita a 5% din cheltuielile cu salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie, soldele de grad/salariile gradului profesional deţinut, gradaţiile şi soldele de comandă/salariile de comandă, indemnizaţiile de încadrare şi indemnizaţiile lunare aferente personalului prevăzut în statutul de funcţii, sub condiţia încadrării în fondurile aprobate prin buget.

 

Deputaţii au admis şi un amendament al PNL, care prevede că „premiile de excelenţă individuate lunare nu pot depăşi anual două salarii de bază minim brute pe ţară garantate în plată şi se stabilesc de către ordonatorii de credite în limita sumelor aprobate în buget cu această destinaţie, în condiţiile legii, avându-se în vedere elementele prevăzute la alineatul 2, cu consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, cu consultarea reprezentanţilor salariaţilor, acolo unde nu sunt constituite astfel de organizaţii sindicale”.

 

Deputaţii din Comisie au amânat pentru săptămâna viitoare dezbaterea unor articole, în condiţiile în care ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, prezentă la lucrări, a susţinut că trebuie să mai discute cu Ministerul de Finanţe pentru a definitiva forma articolelor. Comisia de muncă trebuie să dea raportul proiectului Legii salarizării până pe 6 iunie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22