Legea Salarizării: Sindicatele din Sănătate au decis declanșarea Grevei Generale

Redactia | 19.04.2018

După eșuarea negocierilor cu Ministerul Sănătății, Sindicatele anunță declanșarea grevei generale din cauza reducerii veniturilor unei părți a salariaților din sistemul sanitar ca urmare a aplicării Legii Salarizării și a regulamentului de sporuri.

Pe aceeași temă

 

 

Programul anunțat al viitoarelor proteste este: În 26 aprilie va fi organizat un mare miting în Capitală, la care vor participa peste 10.000 de oameni; pe 7 mai va avea loc o grevă de avertisment; iar pe 11 mai este programată greva generală, scrie Ziare.com

 

Principalele revendicări, conform federației Sanitas sunt: „Modificarea Legii Salarizării – contractului colectiv de muncă, pragul de 30% la sporuri și creșterea salarială unitară pentru toți colegii”.

 

Miscările de protest se extind la spitalele din toată țara

 

Haosul din salarizare a dus la proteste in numeroase spitale din toata tara, pe masura ce oamenii isi primeau fluturasii pe luna martie si vedeau ca majorarile promise sunt de fapt scaderi de sute de lei. Pierderile sunt si de peste 1.700 de lei pentru unele categorii de personal din anumite spitale.

 

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a recunoscut ca 10% din personalul sanitar pierde bani, insa a aruncat problema in curtea managerilor de spitale, cerandu-le sa se "gospodareasca" pentru a corecta scaderile provocate de noua legislatie.

 

Exista diferente foarte mari intre spitale, si in functie de specialitate, si de ordonatorul de credite, astfel ca s-a ajuns la situatii in care in unele unitati s-au dat sporuri mai mari, in altele mai mici si in altele deloc.

 

Premierul Viorica Dancila le-a cerut ministrilor Muncii, Sanatatii si Finantelor sa cheme managerii de spitale la discutii si sa gaseasca solutii: "Sa inchidem acest subiect!"

 

Protestele continuă și joi la mai multe spitale din țară după multor categorii de personal medical le-au fost scăzute veniturile, în unele cazuri și cu peste 1.000 lei. Oamenii spun ca ceea ce au facut guvernantii este nedrept, nedemn, dar si ca ii aduce in situatia sa aiba probleme cu plata ratelor, multi spunand ca se vad nevoiti sa plece din tara.

 

In Cluj-Napoca, zeci de cadre medicale si medici solidari de la cinci spitale din oras au venit in fata Prefecturii Cluj pentru a-si cere drepturile.

 

"Daca nu ne dati, macar nu ne luati!" si "Cerem spor sau stati voi in formol!" sunt cateva dintre scandarile care rasuna la unison.

 

"Suntem toti profesionisti! Daca ei considera ca noi suntem scumpi ca si profesionisti inseamna ca nu stiu ce inseamna un incompetent", a spus un medic, intrebat de deputatul USR Emanuel Ungureanu despre numultumiri.

 

Un alt protestatar spune ca la Medicina Legala salariile au fost reduse cu 45% si ca explicatia primita a fost ca nu sunt bani.

 

La Sibiu peste 50 de angajati ai Spitalului TBC au iesit in curtea unitatii medicale.

 

Asistente, infirmiere si personal TESA spun ca si-au primit fluturasii, iar veniturile le scad si cu 1.200 de lei.

 

"Vrem sporurile inapoi, nu va bateti joc de noi", "Renuntati la plafonul de 30 la suta" sau "Vrem drepturile inapoi" sunt mesajele transmise de protestatari.

 

"Incepand cu luna martie, pentru 40% din personalul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu salariile vor fi mai mici cu sume intre 100 si 1.200 lei, din cauza ca valoarea sporurilor de pericol a fost diminuata in conformitate cu noile prevederi legale. (...) Este esential ca legiuitorii si guvernantii sa inteleaga ca angajatii nostri nu solicita in acest moment mariri de salarii, ci doar sa nu le scada veniturile fata de anul precedent, din cauza problemelor ce au aparut odata cu aplicarea legii unitare a salarizarii", a spus managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, Cristian Vasile Roman.

 

Joi dimineata la Institutul Inimii din Cluj peste 50 de asistente si infirmiere au amenintat, pentru a doua zi consecutiv, cu declansarea grevei generale.

 

Protestatarii au afisat mesaje precum "Nu vrem salarii 'speciale', dar meritam salarii normale", "Vrem spor maxim pentru efort maxim" si au scandat "Vrem dreptate", "Nu ne umiliti", "Sporuri cuvenite", "Week-end-uri platite".

 

Una dintre infirmiere, cu o vechime de 26 de ani, care lucreaza la Sectia de Terapie Intensiva, a reclamat faptul ca pierde circa 1.100 de lei la salariu.

 

Managerul Institutului Inimii Cluj-Napoca, Florin Crisan, a declarat, pentru Mediafax, ca actiunea de protest a angajatilor este indreptatita: "Acest regulament de sporuri este imposibil de aplicat in procentul acordat de Ministerul Sanatatii, de 21%".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22