Pe aceeași temă
Insa fara dovada imunizarii acestia nu vor putea fi inscrisi la scolile publice.
Florian Bodog, ministrul Sanatatii, va sustine marti, de la ora 14:00, o conferinta de presa pentru a prezenta mai multe detalii cu privire la acest proiect, conform Digi24.
In expunerea de motive se arata, printre altele, ca, potrivit Constitutiei, "Statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice" si sa previna imbolnavirea prin boli infectioase inclusiv prin masuri care sa duca la izolarea surselor de imbolnavire.
De asemenea, statul roman este obligat prin Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului sa respecte "interesul superior al copilului", iar Organizatia Mondiala a Sanatatii, in vederea salvarii a milioane de vieti, recomanda vaccinarea in toate statele membre.
Legea vaccinarii - Expunerea de motive
Legea vaccinarii - Proiect in dezbatere publica
"Romania se confrunta in ultimii ani cu scaderea constanta a acoperirii vaccinale pentru toate tipurile de vaccinuri utilizate. Cauzele sunt multiple, de la neprezentarea la vaccinare, refuzul vaccinarii, pana la lipsa de informare corecta a parintilor, campaniile antivaccinare promovate de diverse grupuri (...)
In plus, in ultimii ani se realizeaza cu dificultate aprovizionarea constanta cu vaccinuri, datorita numarului mic de producatori si a problemelor de productie (...) Astfel, vaccinarea in Romania a scazut constant de la an la an la toate vaccinurile incluse in Programul National de Vaccinare", se mai arata in document, facandu-se referire la epidemia de rujeola care a facut 20 de morti in ultima perioada.
Proiectul de lege nu mai prevede sanctiuni pentru parintii care nu isi vaccineaza copiii, asa cum prevedea proiectul anterior, ci doar subliniaza faptul ca ei sunt responsabili de sanatatea lor.
Copiii neimunizati nu vor putea fi inscrisi in scolile de stat
"In vederea asigurarii dreptului la sanatate si la educatie al tuturor copiilor si tinerilor, garantate de stat, inscrierea acestora intr-o colectivitate de invatamant se va face numai dupa prezentarea documentelor care atesta efectuarea vaccinarilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care sa o realizeze in termen de un an", se mai precizeaza in expunerea de motive.
De asemenea, prin proiectul de lege sunt stabilite atributiile si responsabilitatile tuturor actorilor implicati in procesul de realizare a activitatilor de vaccinare, institutii publice si societate civila.
Potrivit proiectului pus in dezbatere, toti furnizorii de servicii medicale care presteaza servicii de vaccinare vor fi obligati sa se inregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare in Registrul Electronic National de Vaccinari (RENV), in termen de 2 ani de la publicarea acestei legi.