Pe aceeași temă
"În legea 304 sunt două prevederi importante pe care noi le-am cuprins. Este prevederea care vizează timpul în care un magistrat, un judecător este obligat să redacteze. Am spus că sunt 30 de zile, dar nu mai mult de 90, astfel încât numai în cazuri excepționale să existe întotdeauna posibilitatea ca cel care sau pe care îl vizează motivarea unei hotărâri să poate merge mai departe, fie că merge la o instanță internațională, fie că merge la o instanță românească. Cea de-a doua modificare vizează în cadrul Parchetului General înființarea unei direcții speciale care îi privesc (sic!) pe judecători și procurori, astfel încât această direcție specială de investigare a infracțiunilor pe care le-au făcut magistrații să fie făcută de această direcție specială din cadrul Parchetului General", a spus deputatul PSD Florin Iordache, președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru analizarea legilor Justiției - transmite Agerpres.
El a adăugat că această direcție va fi în subordinea procurorului general. "Deci la Parchet am spus ca direcție specială, șeful acestei direcții având rangul de procuror general adjunct în cadrul Parchetului General", a completat Iordache.
O altă modificare se referă la definirea mai clară a ceea ce înseamnă "rea credință", "gravă neglijență", precum și la termenul de prescripție.
"În 303 am definit mai clar ce înseamnă reaua credință și grava neglijență, cât și termenul de prescripție. Termenul de prescripție noi l-am stabilit la un an de când a fost plătită paguba de către stat, pentru că așa cum era actuala prevedere — un an de la faptă — practic în toate cazurile nu exista nicio posibilitate de a te întoarce împotriva celui care într-un fel sau altul prin rea credință sau gravă neglijență la o anumită hotărâre. Vorbesc de răspunderea magistraților", a precizat Iordache.