Pe aceeași temă
Sfârâitul celor peste 100.000 de mititei vanghelişti, gâlgâitul berii alunecând pişcăcios pe beregata poporului, gripa porcină picată plocon mediatic, grevele bugetarilor „răsculativi“ sau sondajele puse pe pilotul automat al prăbuşirii băsesciene sunt suficiente motive pentru ca pachetul de legi ale educaţiei să amuţească strategic. Şi aşa vor rămâne. Mute sau răstălmăcite.
Boicotul ţine, în primul rând, de agenda televiziunilor mogulo-ştiriste, a căror unică deviză este să îngroape cât mai adânc orice proiect de provenienţă cotrocenistă. Sau, dacă evenimentele o impun, să-l distorsioneze până la aneantizare, aşa cum s-a întâmplat cu proiectul de reformă constituţională, care, după ce a fost măcelărit de batalioanele guriştilor mobilizaţi în platouri, a fost azvârlit în pubela uitării. Acesta este motivul pentru care, în afară de câteva declaraţii ale lui Mircea Miclea, şi acelea cu caracter general, niciun paragraf important din cele două legi nu a răzbătut prin zidul de tăcere impus de mogulo-ştirişti.
Reforma educaţiei nu se înscrie în marele proiect antibăsescian decât dacă, nu-i aşa, se găseşte metoda de a demonstra că ea urmăreşte distrugerea învăţământului pe următorul mileniu, batjocorirea profesorilor şi tâmpirea cu acceleraţie a elevilor şi studenţilor. Cum însă este dificil să încropeşti o astfel de demonstraţie, oricât te-ai strădui să răscroieşti articolele, atunci omerta e cea mai bună soluţie.
Al doilea motiv pentru care legile vor fi un eşec este pentru că ele contravin intereselor mafiei din învăţământ, cu tentaculele ei parlamentaro-politice. Presupunând, prin absurd, că ele vor intra în dezbaterea Legislativului, vom asista la o mobilizare uluitoare a sistemului împotriva acelor prevederi care leagă mâinile plagiatorilor, pun contor clanurilor universitare şi distrug fabricile de diplome şi, implicit, veniturile multora dintre aleşii neamului.
Regulile privind plagiatul vor fi drastice, aşa încât posturile didactice nu vor mai putea fi ocupate de persoane cu astfel de îndeletniciri, respectivul urmând să fie dat afară din învăţământ dacă „fapta“ este descoperită mai târziu. Cu alte cuvinte, cele peste 70% universităţi (conform raportului Coaliţiei Universităţilor Curate – CUC), în care reglementările privind plagiatul sunt ignorate, vor trebui să ia măsuri, iar plagiatorul Beuran sau alţii ca el vor zbura de la catedră. Demnitarii nu vor mai putea să ocupe funcţii de conducere în facultăţi şi universităţi, iar clanurile vor fi decimate de prevederea potrivit căreia „se interzice ca rudele de gradul II inclusiv să dea concurs la aceeaşi catedră sau să ocupe concomitent funcţii de conducere în interiorul universităţii“.
Şansele ca aceste articole să nu se lovească de împotrivirea disperată a celor direct vizaţi – adică a însăşi Ecaterinei Andronescu, senator, ministru şi rector al Universităţii Politehnice Bucureşti, a senatorului din Comisia de Învăţământ, Nicolae Robu, rector al Politehnicii din Timişoara, sau a altor trei parlamentari-rectori, Iosif Ştefan Drăgulescu (Universitatea de Medicină din Timişoara), Florian Popa (Universitatea de Medicină din Bucureşti) şi Ioan Sbârciu (Universitatea de Artă din Cluj) – sunt egale cu zero. Ce să mai discutăm de cele 95% facultăţi unde îşi fac veacul clanurile universitare (acelaşi raport al CUC), vestite fiind cele 15 familii de la Politehnica oblăduită de Ecaterina Andronescu, de familia Mitrofean de la Facultatea de Psihologie, de Zamfir de la Sociologie, de Coman de la Jurnalism. Cum toate familiile universitare au relaţii de un fel sau altul cu lumea politică, nu va mai conta că prevederile „Legii Miclea“ funcţionează chiar mai drastic în toate universităţile de renume – Stanford, Columbia, Harvard, Princeton, Berkeley, California Institute for Technology, Chicago University, Cambridge sau Oxford, ca să dăm doar câteva exemple.
Cum să accepte cei 64 de parlamentari-profesori şi clientela lor politică dinamitarea fabricilor de diplome, când chiar ei îşi iau bani de acolo, sau limitarea normelor (o normă de două ore la o universitate, iar la alta, norma poate fi de 12 ore pe săptămână), aşa cum cer legile propuse de Comisia de la Cotroceni?
Nu doar mafia din educaţie şi televiziunile mogulo-ştiriste vor boicota legile, dar şi sindicatele, şi profesorii din preuniversitar, cărora li se vor impune criterii de competenţă şi vor fi supuşi evaluărilor periodice. Argumentul va fi acelaşi dintotdeauna: plătiţi-ne bine şi vom fi şi noi mai buni! Mai întâi banii şi după aceea performanţa este deviza de 20 de ani a profesorimii, care, pe fondul crizei, al păcălelilor electorale şi campaniei care începe, vor refuza orice schimbare. Soarta reformei educaţiei, propusă de „Legile Miclea“, este pecetluită din start, sistemul corupt, neperformant şi subnutrit se va baricada în buncărele telemogulilor şi va trage din „toate poziţiile“ în oricine va încerca să-i dizloce privilegiile şi incompetenţa. Eficienţa va fi maximă pentru că ea se va circumscrie campaniei „jos Băsescu“.