Legislația, motivul pentru care la funeraliile Regelui se folosește o copie a Coroanei de Oțel

Dora Vulcan | 14.12.2017

Coroana de Otel a Romaniei originala, clasata in categoria Tezaur și aflată în colectia Muzeului National de Istorie a Romaniei, nu poate fi folosita la funeraliile Regelui Mihai I pentru că legislația nu prevede un astfel de scop, spune directorul institutiei muzeale, Ernest Oberlander-Tarnoveanu.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

O replică a Coroanei de Otel a Romaniei a fost asezata pe sicriul Regelui Mihai I. Ernest Oberlander-Tarnoveanu, directorul Muzeului National de Istorie a Romaniei, a explicat, joi, pentru News.ro ca nu exista posibilitatea ca la ceremoniile funerare dedicate Majestatii Sale sa fie utilizata Coroana de Otel originala, scrie Hotnews.ro.

 

"Prevederile legale, respectiv Legea 182/2000, cer ca obiectele, mai ales cele clasate in categoria Tezaur, cum este Coroana de Otel a Romaniei, care se gaseste in colectia Muzeului National de Istorie a Romaniei, pot fi folosite doar pentru doua scopuri: scopul expozitional si de cercetare si pentru investigatii fizico-chimice sau de alta natura. Deci pentru orice alta utilizare, recuzita sau in alte scopuri legea este foarte clara. Nu exista o asemenea posibilitate. Mai mult decat atat, patrimoniul muzeal clasat nu poate iesi din sediul institutiei decat printr-un aviz al Comisiilor nationale a Muzeelor si Colectiilor si printr-un ordin semnat de ministrul Culturii. Si, de asemenea, obiectul trebuie sa fie asigurat. Niciuna dintre aceste conditii nu este indeplinita. Legea nu permite si nici nu s-a facut nici un demers in acest sens", a spus directorul MNIR, intervievat de News.ro. 

 

"In colectia Muzeului National exista o copie de foarte buna calitate, a fost folosita. Legea permite sa o folosim si pentru alte scopuri. Numai cine nu stie cat de sensibile sunt aceste obiecte ar putea sa spuna ca s-ar putea face exceptii (in privinta Coroanei de Otel originale, n.r.)", a adaugat Ernest Oberlander-Tarnoveanu.

 

Directorul MNIR a precizat ca originalul a fost realizat dupa un desen al lui Theodor Aman la Arsenalul Armatei, aflat la acea vreme pe Dealul Spirii din Bucuresti, in zona actuala a Casei Poporului.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22