Leon Panetta, fost secretar american al Apararii, sustine initiativa militara occidentala in Ucraina: Rusii inteleg doar limbajul fortei

T.d. | 16.02.2015

Pe aceeași temă

Criza acuta din Ucraina provoaca noi semnale de la Washington. Intr-un interviu pentru revista germana Der Spiegel, fostul secretar american al Apararii, Leon Panetta, atrage atentia ca cel mai recent acord de incetare a focului semnat de Kiev si separatistii pro-rusi va avea un caracter temporar daca Occidentul nu va sustine Ucraina atat economic, cat si militar.

Din punctul de vedere al lui Panetta, riscul unui razboi in Europa “depinde de capacitatea lui Vladimir Putin sa recunoasca pericolele agresiunii asupra Ucrainei. (…) Tine de el daca vom avea pace sau razboi”, considera fostul inalt oficial american.
 

“Rusii inteleg limbajul fortei”

Potrivit fostului secretar american al Apararii, cultura rusa are un puternic respect fata de forta.

Daca e un lucru pe care mi-l amintesc din toate briefing-urile de informatii si din toate contactele cu rusii, este acela ca atunci cand discuti cu rusii, trebuie sa o faci de pe o pozitie de forta, fara semne de slabiciune. Ei inteleg forta si daca simt ca oponentii lor sunt slabi, vor profita de asta”, explica Panetta pentru Spiegel.

Fostul oficial al SUA considera ca ceea ce se intampla acum in relatiile Vest-Moscova are ca si cauza intentia liderului de la Kremlin de a extinde influenta ruseasca in fostul spatiu al Uniunii Sovietice.

Leon Panetta argumenteaza: “ E clar ca (Vladimir Putin – n.r.) incearca sa impiedice tarile din fosta Uniune Sovietica sa adere la NATO si sa lucreze cu Uniunea Europeana. Era o vreme cand puteai negocia cu el (Putin – n.r.) si exista posibilitatea sa incerci rezolvari comune asupra unor chestiuni importante”, spune fostul sef al Apararii Statelor Unite ale Americii.

Asta pana cand ceva s-a schimbat in atitudinea liderului moscovit.

“(Putin – n.r.) a devenit mai agresiv si asta e un lucru foarte periculos pentru ca ceea ce face e clar ca incearca sa provoace un nou Razboi Rece”, atrage atentia Panetta, aratand ca: “Este de datoria Statelor Unite si a Vestului sa inteleaga intentiile lui Putin sa faca tot posibilul sa ii arate clar ca nu va primi un cec in alb”.
 

Din nou despre inarmarea Ucrainei

Inca de la izbucnirea crizei din Ucraina, mai devreme sau mai tarziu, mai explicit sau mai ferit de spatiul public, Occidentul discuta si analizeaza implicatiile unei inarmari efective a fortelor militare guvernamentale. De fiecare data, UE s-a aratat indecisa in acest sens – avand drept principal oponent Germania – si de fiecare data Washingtonul s-a declarat pentru sustinerea militara a Kievului.

“Eu as fi furnizat mai devreme armament Ucrainei, pentru ca au nevoie de ajutorul militar necesar sa trimita Rusiei un mesaj, (…) si anume ca vor avea un pret ridicat de platit”, arata Panetta.

Fostul oficial american aduce in discutie si subiectul unei linii defensive mai dure.

Probabil ca as pune optiunea apararii cu rachete pe masa. Lor (rusilor – n.r.) nu le place apararea cu rachete”, sustine americanul.

Leon Panetta considera, de altfel, ca motivatia rusilor privind expansiunea NATO in Estul Europei este manifestarea unui sentiment de paranoia.

“Ar fi trebuit sa ne preocupe cooptarea rusilor in familia natiunilor si nu sa ramana izolati si sa se simta ca si cum ne-am coaliza impotriva lor, pentru ca asta e mentalitatea rusa, toata lumea se coalizeaza impotriva lor”, spune fostul sef al Pentagonului.
 

Merkel si esecul soft power

Unul dintre principalii critici ai inarmarii Kievului este Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, despre care Panetta spune ca a furnizat un “leadership puternic” in Europa.

“Apreciez pasii diplomatic pe care (Merkel – n.r.) ii face.Dar, de asemenea, este important pentru ea sa recunoasca faptul ca daca eforturile diplomatice nu duc nicaieri, atunci nu este alternative decat o actiune mai puternica”, sustine fostul oficial SUA, aratand: “Conceptul Soft Power nu a functionat pana acum si cred ca atunci cand ai de-a face cu cineva ca Putin, singurul lucru pe care il intelege este o abordare mai dura”.

Leon Panetta (76 de ani) a fost seful staff-ului Casei Albe in timpul mandatului fostului presedinte Bill Clinton. Mai tarziu, Panetta a fost secretar al Apararii si seful CIA in timpul mandatului presedintelui Barack Obama. S-a retras in 2013.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22