Pe aceeași temă
Vineri, 9 ianuarie, euro a atins cea mai mare valoare din istoria sa: 4.2127 lei. Desi deprecierea din ultimele zile ale lui 2009 a atins astfel punctul culminant, repezentantii BNR se declara optimisti.
Referitor la aceasta situatie, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a afirmat ca aceasta valoare este absolut normala si ca perioada de continua depreciere a leului nu poate oferi "o concluzie generala despre ce se va intampla in 2009". Mai mult, Adrian Vasilescu a amintit de situatiile in care s-a verificat, incepand cu anii 1992, "teoria pendulului", trecandu-se de la o depreciere rapida la o apreciere "la fel de rapida".
Intrebat fiind despre masurile pe care le va lua BNR, Vasilescu a aratat ca aceasta nu reactioneaza emotional si nu va interveni asupra cursului. Banca Nationala considera ca problema se afla in atitudinea presei care se panicheaza si in starea emotionala de pe piata economica care determina trezorerierii "sa cumpere valuta si cursul o ia inainte".
Starea economiei este tensionata, sustine Vasilescu. "Trebuie sa stim ca, la inceput de an, cazanul economic asl Romaniei este sub presiune, iar supapele lui sint doua: preturile de pe piata interna, inflatia si raportul lu-euro", a declarat Vasilescu intr-o interventie la Realitatea TV.
In schimb, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, considera ca este vorba despre "un puseu". "Noi am avut euro cotat la 4,2 lei de unde s-a dus inapoi la 3,1. Totul este ciclic si fluctuant. Eu nu cred decit ca ceea ce se intimpla este un puseu, a spus Ghetea.
In cursul zilei de vineri deprecierea leului a fost extrem de accentuata. Primele operatiuni au fost facute la un schimb de 4,18-4,18 lei pentru un euro, pentru ca apoi sa ajunga la un schimb de 4,2-4,205, iar la ora 10.00 a revenit usor spre 4,193-4,197.
Tendinta descendenta este specifica tuturor monedelor din regiune, dar cea mai mare scadere a inregistrat-o leul romanesc, care a pierdut peste 7 bani fata de ziua precedenta, adica o scadere de 1,7%, depreciere datorata lipsei de valuta de pe piata si sepculatiilor financiare.
O valoare apropiata de cea de vineri s-a mai inregistrat in ziua de 6 ianuarie 2004, cand euro era cotat la 4,1438 lei.
O tendinta similara de depreciere leul a inregistrat-o si in raport cu dolarul, care vineri a fost cotat la 3,0729 lei, aproape de valoarea maxima pe care dolarul a atins-o in data de 3 ianuarie 2006.
Comparativ cu optimismul oficialilor bancari citati, amintim si replica pe care, joi, 8 ianuarie, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, pe treptele aceleiasi institutii, a dat-o unei ziariste care ii cerea cateva aprecieri la rapida depreciere a leului: "Vi se pare mult?"