Pe aceeași temă
Cursul euro a atins vineri un nou maxim istoric. La fel si cotatiile pentru dolar si gramul de aur, stabilite de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Și dolarul american s-a apreciat vineri, acesta fiind cotat la 4,4462 lei, cu 0,35% mai mult fata de joi. Acesta este a opta oara, in ultimele trei saptamani, cand dolarul ajunge la un nou nivel record in raport cu leul.
Francul elvețian a crescut și el în raport cu leul, atingând valoarea de 4,5258 lei.
Si lira sterlina a crescut vineri, atingand valoarea de 5,7406 de lei, dupa ce joi costa 5,7074 de lei.
Pretul gramului de aur face un nou salt si doboara din nou recordul, intrucat s-a scumpit cu peste 4 lei. BNR a anuntat ca acesta costa 233,5122 de lei, fata de 229,4268 de lei cat a fost in sedinta anterioara. Este a saptea oara consecutiv cand pretul aurului ajunge la un nou nivel record.
Precizam ca si joi euro, dolarul si gramul de aur au atins maxime istorice.
Este primul semn că criza politică a început să afecteze negativ cursul de schimb. Iar fără alegeri anticipate, cu prelungirea instabilității guvernamentale până în toamnă, investitorii se vor abține să mai investească, cursul fiind unul dintre efecte.
Iar analiștii economici avertizează: prețurile, facturile și ratele la credite vor crește în ritmul deprecierii monedei naționale.
Motivele deprecierii leului faţă de euro sunt în bună măsură de ordin extern şi ţin de aversiunea investitorilor faţă de risc, în contextul epidemiei cu noul coronavirus, a declarat, pentru Agerpres, Claudiu Cazacu, Consulting Strategist la XTB România. „Deprecierea pe care o vedem, de ieri şi de astăzi, se înscrie într-un trend mai vechi şi are cauze multiple. Faptul că atingem un prag simbolic normal atrage atenţia şi creează emoţie, dar nu este o surpriză. Motivele pentru această mişcare sunt în bună parte de ordin regional şi extern, probabil că nu exclusiv. Ce vreau să spun? Din punct de vedere extern şi regional, ne gândim la aspecte precum aversiunea faţă de risc care se manifestă în pieţe şi ţine de situaţia creată de coronavirus şi impactul economic care determină investitorii să dorească să se retragă spre zone mai sigure. Aceasta se vede bine şi pe monedele din regiunea noastră care oferă randamente mai bune în general decât cele din economiile majore. Al doilea aspect ţine de incertitudini locale de ordin economic şi politic. Vorbim de un deficit foarte mare, vorbim despre întrebarea dacă măsurile anunţate şi implementate sunt cele sustenabile şi ce se întâmplă cu situaţia politică, dacă vom avea sau nu guvern”, a explicat Claudiu Cazacu.
El a adăugat că nu ar trebui să punem accentul pe situaţia politică de la noi şi a precizat că, în cazul în care lucrurile erau liniştite în lume, efectul pe curs era marginal.