Pe aceeași temă
Într-o adresă trimisă Curții Constituționale, șefa CSM, Lia Savonea, argumentează că schimbarea Anei Birchall de la conducerea Ministerului Justiției, face inoportună soluționarea conflictului de natură constituțională pe care ea l-a inițiat. CCR a amânat pronunțarea pentru data de 27 noiembrie, sesizarea urmând a fi fost discutată astăzi.
„Actualmente, doamna Ana Birchall nu mai ocupă funcția de ministru al justiției. În acest context, subscrisul apreciază că schimbarea titularului portofoliului, persoană în raport de acțiunile căreia subscrisul a sesizat Curtea Constituțională, face inoportună soluționarea conflictului de natură constiuțională intervenit între ministrul justiției, doamna Ana Birchall, respectiv Ministerul Justiției, ca parte a autorității executive, și autoritatea judecătorească reprezentată de Consiliul Superior al Magistraturii”, a scris Lia Savonea în adresa trimisă CCR.
Pe de altă parte, fostul ministru al justiției, Ana Birchall, susține în punctul de vedere transmis CCR că „motivele invocate în cererea formulată de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii nu sunt susținute de elemente de fapt și de drept, astfel încât această cerere apare ca fiind în mod evident abuzivă, încercându-se transformarea unor animozități personale față de ministrul justiției în argumente care să susțină existența unui conflict juridic de natură constituțională”.
Context: Pe 8 octombrie, Lia Savonea a denunţat „criza fără precedent” din cadrul CSM generată de lipsa cvorumului de la şedinţele de plen, anunţând că va sesiza CCR în privinţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de acţiunile ministrului Justiţiei de la acea dată, Ana Birchall, pe care o acuza de „ingerinţă gravă în activitatea procurorilor” şi „acţiuni de subminare a autorităţii CSM”, transmite Digi24.ro
„În calitate de preşedinte al CSM, am decis să sesizez Curtea Constituţională cu un conflict juridic de natură constituţională faţă de acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall. (…) Avem cinci şedinţe amânate pentru acelaşi motiv – lipsa cvorumului legal în vederea desfăşurării şedinţelor de plen. De fiecare dată lipseşte un număr de membri, aşa încât cvorumul de 15 membri, cât este legal, să nu se poată întruni. (…) Am hotărât, în calitate de preşedinte, să declanşez un conflict juridic de natură constituţională având în vedere acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall, în principal pentru două motive. Primul: o ingerinţă gravă în activitatea procurorilor, mă refer la activitatea de urmărire penală. Al doilea: acţiuni de subminare a autorităţii CSM, în calitatea sa de garant al independenţei Justiţiei”, explica atunci Savonea.
Lia Savonea şi Ana Birchall s-au aflat în conflict deschis pe mai multe teme, fostul ministru al Justiţiei reproşându-i în dese rânduri preşedintei CSM că nu o consultă atunci când convoacă şedinţele de plen.
De asemenea, Birchall o acuza pe Savonea că a încălcat atribuţiile plenului CSM şi ale ministrului Justiţiei, deoarece a iniţiat fără drept un proiect de modificare a Legii ANI.